W prasie medycznej trwa dyskusja, czy spożywanie czerwonego wina przynosi korzyści dla naszego zdrowia czy nie? Po jednej stronie są onkolodzy, którzy twierdzą, że nie wiadomo, jaką ilość alkoholu można bezpiecznie spożywać nie narażając się przy tym na zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów. Po drugiej stronie jest głos m.in., kardiologów, którzy widzą zalety spożywania czerwonego wina, ale także małej ilości spożywania alkoholu dla układu sercowo-naczyniowego.
Ta druga grupa lekarzy dostrzega, zwłaszcza prozdrowotną rolę resweratrolu – substancji, która znajduje się w czerwonym winie. Sugerując prozdrowotne wartości czerwonego wina opierają się mi.in. na przeglądzie literatury naukowej, którego dokonano w 2017 roku i opublikowano w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Circulation”. Z doniesień naukowych wynika, że ekstrakt ze skórek winogron bogaty w resweratrol wspomaga organizm w obronie przed wolnymi rodnikami, które uważa się za przyczynę chorób układu krążenia i chorób nowotworowych. Korzystnie wpływa na pracę układu krążenia i prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Pomaga w zachowaniu funkcji układu żylnego kończyn dolnych. Wspomaga przepływ krwi w kończynach dolnych, co może zmniejszać uczucie zmęczenia i ciężkości nóg. Sprzyja polepszeniu ogólnego wyglądu i zdrowia skóry. Jest tradycyjnie stosowany w celu wspierania funkcji naczyń włosowatych. Wspomaga metabolizm oraz sprzyja utracie masy ciała, przez co ułatwia odchudzanie i redukcję cellulitu.
Kontrowersje między lekarzami rozwiązujemy w naszym Centrum Ziołolecznictwa w sposób modelowy. Otóż zalecamy naszym pacjentom Resveratrol – esencja wina w kroplach, który podawany jest podjęzykowo 2 x dz. 10 kropli. Produkt ten to skoncentrowany ekstrakt ze skórek ciemnych winogron, podawanie go w takiej ilości podjęzykowo, wyklucza negatywny wpływ alkoholu, a dostarcza pełnej gamy prozdrowotnych substancji zawartych w czerwonym winie. Jedyną jego wadą jest to, iż niestety nie możemy w nim odnaleźć smaków Toskanii czy też Prowansji.