Jeszcze do niedawna uważano, że grzyby poza walorami smakowo-zapachowymi nie wnoszą do spożywanej potrawy niczego wartościowego. Sytuacja z czasem uległa zmianie. W latach 80 i 90-tych pojawiły się doniesienia o przeciwnowotworowych własnościach czarnej huby. Szeroko zakrojone badania na ten temat prowadzili uczeni z byłego ZSRR, a w Polsce własności czarnej huby promował prof. Aleksander Ożarowski. W XXI wieku doniesienia o prozdrowotnych własnościach różnego rodzaju grzybów można porównać z wysypem grzybów po deszczu. Wiele ośrodków naukowych zajmuje się badaniem tych, jak się okazało niezwykle ważnych dla naszego zdrowia tworów natury.
Odkryto m.in., że zawarty w grzybach selen ma własności, które zmniejszają prawdopodobieństwo pojawienie się w naszym organizmie chorób nowotworowych. Jednym z najlepszych źródeł naturalnych związków selenu są borowiki. W ubiegłym roku uczeni z Białostockiego Uniwersytetu Medycznego poinformowali o przeciwnowotworowych własnościach m.in. korzeniowca sosnowego. Potwierdzono to zarówno w badaniach in vitro, ale także w badaniach prowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych. Oczywiście nie można jednoznacznie stwierdzić, że grzyb ten będzie leczył nowotwory u ludzi, jednak takie domniemanie istnieje, zwłaszcza, że obecnie na świecie zarejestrowane są cztery leki na bazie związków grzybów o potencjale przeciwnowotworowym.
W naszym Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza wykorzystujemy u pacjentów zagrożonych chorobą nowotworową preparat, który zawiera m.in. ekstrakt z czarnej huby i borowików, jest nim Bofonginnn kompleks. Ponadto u osób zagrożonych tymi ciężkimi schorzeniami, zalecamy spożywanie produktów o dużej zawartości polifenoli z owoców jagodowych oraz tarczycy bajkalskiej, np. preparat Vitalbon. Doniesienia naukowe mówią także o potencjalnie przeciwnowotworowym działaniu ekstraktu ze skórek winogron oraz oleju z czarnuszki siewnej. W naszym Centrum polecamy suplement diety Resveratrol – esencja wina w kroplach oraz Alerbon.