Homocysteina to aminokwas, który nie występuje w żywności, a jest efektem przemian metabolicznych innego aminokwasu – metioniny. Normalnie homocysteina przekształcana jest w organizmie do cysteiny. Dzieje się tak przy udziale kwasu foliowego oraz witaminy B6 i B12. Niedobór w diecie tych witamin jest najważniejszym czynnikiem zwiększenia się stężenia homocysteiny w surowicy krwi. Już w 2004 r. WHO uznała, że obniżenie stężenia homocysteiny w surowicy krwi powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy. Badania epidemiologiczne wykazały zwiększoną zapadalność na chorobę niedokrwienną serca i udary mózgu oraz zwiększanie się ilości poważnych epizodów sercowo-naczyniowych u osób z zawyżonym poziomem homocysteiny we krwi.
Dlatego też w preparacie Lipobon complex znajdują się witaminy (B6 i B12) oraz kwas foliowy potrzebne do utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny. Ponadto znajdują się tam: monakolina K ze sfermentowanego czerwonego ryżu oraz ekstrakt z liści karczocha i korzenia berberysu, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.
Pisząc o miażdżycy, która atakuje układ krążenia należy wspomnieć o innych naturalnych surowcach, które wspomagają zdrowie tego układu, np. ekstrakt ze skórek ciemnych winogron bogaty w resweratrol, który zalecamy 2 dziennie x 10 kropli w postaci preparatu Resveratrol – esencja wina w kroplach.
Trzeba zaznaczyć, że podstawowym surowcem w chorobach układu krążenia jest kwiatostan głogu. Głóg obecny jest w kroplach Cardiobonisol, w preparacie w kapsułkach Cardiobon, w mieszance ziołowej Cardiobonisan, ale także w Bonimelu głogowo-melisowym. Osoby zagrożone chorobami układu krążenia powinny pamiętać również o roli magnezu. Wysokiej jakości mleczan magnezu w połączeniu z witaminą B6 znajdą się w preparacie Bonimag B6.