Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Ziołolecznictwo w obliczu koronawirusa

Tematem rozmów na całym świecie jest koronawirus. COVID-19, bo taką nazwę nadano temu wrogowi publicznemu numer 1, wykazuje szczególne powinowactwo do układu oddechowego, zwłaszcza jego dolnych partii. Nie ma uniwersalnego leku skutecznie leczącego tą infekcję. Istnieją
jednak naturalne produkty, które można stosować, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zarażenia się wirusem oraz takie, które zmniejszą dolegliwości.

W niniejszym kwartalniku zamieszczono kilka artykułów, w których przedstawiono surowce naturalne zapobiegające zakażeniom – nie tylko
wirusem COVID-19, ale też innymi patogenami. Przedstawiono również naturalne sposoby stymulacji odporności oraz doniesienia z literatury naukowej, które wskazują, że naturalne produkty mogą skutecznie zapobiegać i leczyć choroby.

Lekarze z Chin, którzy najdłużej borykają się z problemem pandemii, na zlecenie Światowej Organizacji Zdrowia opracowali podręcznik leczenia COVID 19. W sugerowanej przez nich terapii uwzględniono nie tylko środki europejskiej farmakoterapii na czele z antybiotykami. W leczeniu podkreślono rolę surowców zielarskich. W jednej z publikacji dowiedziono, iż osoby stosujące farmakoterapię łącznie z ziołolecznictwem miały o 30 % większe prawdopodobieństwo przeżycia niż te, które stosowały tylko leki syntetyczne. Pragniemy przypomnieć, że Światowa Organizacja Zdrowia uważa naturalne metody leczenia za równoprawny element terapii oraz zachęca lekarzy do korzystania z takich właśnie metod. Wśród sugerowanych przez specjalistów ziół znajdują się korzeń
lukrecji oraz korzeń tarczycy bajkalskiej (główny składnik preparatu Vitalbon).

ROK 2021

Styczeń 2021 Mikrofabryka masła orzechowego. KAMERUN. Rozpoczyna się budowa mikrofabryki masła orzechowego w Kamerunie – akcja prowadzona przez Bonimed wraz z siostrą Fabianą, dyrektorem Caritasu w Doumé. – Akcja ma na celu pozyskanie wsparcia finansowego,

Czytaj wiecej »

Dieta jest ważna przy nowotworach

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60% – twierdzą uczeni z Uniwersytetu

Czytaj wiecej »

Zioła i smog

Sezon grzewczy to czas, w którym zaostrzeniu ulegają choroby lokalizujące się w drogach oddechowych. Dzieci, jak donoszą badania lekarzy krakowskich, trzykrotnie częściej zgłaszają się do lekarza w okresie, gdy nad miastem unosi się smog. Problem zanieczyszczenia powietrza dotyczy

Czytaj wiecej »

Zgaga pali żywym ogniem

Zgaga to czasami banalny objaw, którego niektórzy doświadczają raz albo dwa razy w roku. Niestety czasami zgaga może uniemożliwić normalne życie. Jej objawy to nie tylko pieczenie w okolicy klatki piersiowej i górnej części brzucha, mogą jej towarzyszyć bóle

Czytaj wiecej »