Suplementacja diety w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto to zwyczajowa nazwa przewlekłego, autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Jego charakterystyczną cechą jest wystąpienie wysokiego miana przeciwciał przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO) i – bardzo często – przeciwko tyreoglobulinie (anty-Tg) oraz nacieków limfocytowych w tarczycy. W przebiegu tego schorzenia dochodzi do powolnego rozwoju niedoczynności tarczycy. Schorzenie znacznie częściej występuje u kobiet.

Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, czyli chorobą, w której następuje autoagresja wobec komórek tarczycy. Własny układ odpornościowy atakuje tkankę tarczycy, traktując ją jak obcogatunkowe białko. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego nasze siły odpornościowe tak się mylą i atakują własne tkanki niczym patogenne bakterie, wirusy i grzyby?

Według hipotezy dietetycznej pewne pokarmy, szczególnie gluten zawarty w zbożach, powodują, że jelita stają się łatwiej przenikalne dla antygenów, czyli obcogatunkowego białka, toksyn jelitowych czy bytujących w jelicie mikroorganizmów. Przenikające przez ścianę jelita peptydy i białka mogą mieć podobną strukturę do tkanek organizmu, np. do komórek tworzących tarczycę. Jeżeli organizm zmuszony jest do wytworzenia przeciwciał przeciwko przenikającym białkom, to przeciwciała te (o ile nie wejdą w skład kompleksów immunologicznych) krążą po całym ciele. Spotykając w tkankach podobne struktury białkowe, np. w komórkach tarczycy, traktują je jak obcogatunkowe białko i atakują jak wroga. Inicjują wówczas proces zapalny z udziałem cytotoksycznych limfocytów T, którym przypisuje się największą rolę w uszkadzaniu komórek pęcherzykowych tarczycy. Tak w skrócie wygląda hipoteza uszkodzenia komórek tarczycy, która wywołana jest przez gluten.

Czy da się temu zapobiec? – Jeżeli hipoteza z zespołem jelita przesiąkliwego jest prawdziwa, to tak.

Po pierwsze, powinno się określić, jak na organizm wpływają spożywane produkty. W przypadku nietolerancji któregoś z nich, np. glutenu, należy wyeliminować go z jadłospisu. Czasami trudno całkowicie usunąć z diety określony rodzaj żywności. I tu na pomoc przychodzi ziołolecznictwo.

Dysponuje surowcami zielarskimi, które mogą wpływać na spoistość nabłonka jelit. Są to zioła
o działaniu przeciwzapalnym i powlekającym: kwiat rumianku, liść babki lancetowatej, kwiat nagietka, owoc czarnuszki i inne. W CZOG polecamy mieszankę ziołową Bobonisan zawierającą wyżej wymienione zioła.

Jeżeli w jelitach toczy się proces alergiczny, który towarzyszy często nietolerancji na gluten, można stosować olej z czarnuszki siewnej, najlepiej w postaci hermetycznie zamkniętych kapsułek. W CZOG polecamy Alerbon.

Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto powinny zadbać również o odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie, a także suplementować dietę surowcami bogatymi w selen i cynk.

Znany specjalista do spraw mikroskładników odżywczych UweGröber zaleca także uzupełnienie jadłospisu o zestaw antyoksydantów. Warto wtedy sięgnąć po owoce jagodowe (aronia, borówka czarna, żurawina, ciemne winogrona), które posiadają ogromny potencjał antyoksydacyjny.

Można też przyjmować ekstrakty z tych roślin. My zalecamy w takich przypadkach Vitalbon, w skład którego wchodzi dodatkowo ekstrakt z tarczycy bajkalskiej, który ma szerokie spektrum działania, m.in. działanie przeciwzapalne.

Choroba Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. W przypadku tego typu schorzeń farmakoterapia obejmuje leki z grupy glikokortykosteroidów oraz leki immunosupresyjne. Jednak, jak podaje Interna Szczeklika, nie jest to postępowanie skuteczne w przypadku przewlekłego autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.

Pewną fitoterapeutyczną nadzieją dla osób z chorobą Hashimoto może być ekstrakt z korzenia piwonii białej. Roślina ta wykorzystywana była w medycynie chińskiej od dawna i tam rozpoczęto badania na jej temat. Może ona modyfikować reakcję immunologiczną. Według badań klinicznych działa podobnie do metotreksatu. Wykorzystuje się ją do suplementacji diety w reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, toczniu czy łysieniu plackowatym. To właśnie korzeń piwonii białej może być złotym standardem suplementacji diety w przypadku choroby Hashimoto. Piwonia nie wywołuje działań toksycznych. Po spożyciu większej ilości u kilkunastu procent osób mogą pojawiać się objawy łagodnej biegunki, które ustępują po zmniejszeniu dawki.

Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza rekomenduje suplement diety Peobon z ekstraktem z korzenia piwonii białej z dodatkiem mikroskładników, m.in. selenu. Reasumując, nie ma w tej chwili leków syntetycznych, które przyczynowo są w stanie wpłynąć na powstawanie i rozwój choroby Hashimoto, ale są zioła i mikroskładniki odżywcze, które stanowią potencjalnie skuteczne narzędzie suplementacji organizmu w przypadku tej choroby.

Smog zabija!

Smog jest to zanieczyszczenie powietrza drobinami o średnicy nie większej niż 2,5 micrometra, które uszkadzają nasz układ oddechowy, ale także układ krążenia. W Polsce narażenie na kontakt ze smogiem jest bardzo duże.

Czytaj wiecej »

Styl życia, a napięcie przedmiesiączkowe (PMS)

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest to przewlekła, zapalna choroba układowa. Początkowo występuje jako stan zapalny błony maziowej stawów, potem zapalenie przenosi się na inne struktury stawowe, kaletki maziowe i pochewki ścięgniste.

Czytaj wiecej »

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź

Czytaj wiecej »