Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Suplementacja diety w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto to zwyczajowa nazwa przewlekłego, autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.
Jego charakterystyczną cechą jest wystąpienie wysokiego miana przeciwciał przeciwko
tyreoperoksydazie (anty-TPO) i – bardzo często – przeciwko tyreoglobulinie (anty-Tg) oraz nacieków
limfocytowych w tarczycy. W przebiegu tego schorzenia dochodzi do powolnego rozwoju
niedoczynności tarczycy. Schorzenie znacznie częściej występuje u kobiet.
Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, czyli chorobą, w której następuje autoagresja
wobec komórek tarczycy. Własny układ odpornościowy atakuje tkankę tarczycy, traktując ją jak
obcogatunkowe białko. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego nasze siły odpornościowe tak się mylą
i atakują własne tkanki niczym patogenne bakterie, wirusy i grzyby?
Według hipotezy dietetycznej pewne pokarmy, szczególnie gluten zawarty w zbożach, powodują, że
jelita stają się łatwiej przenikalne dla antygenów, czyli obcogatunkowego białka, toksyn jelitowych
czy bytujących w jelicie mikroorganizmów.
Przenikające przez ścianę jelita peptydy i białka mogą mieć podobną strukturę do tkanek organizmu,
np. do komórek tworzących tarczycę. Jeżeli organizm zmuszony jest do wytworzenia przeciwciał
przeciwko przenikającym białkom, to przeciwciała te (o ile nie wejdą w skład kompleksów
immunologicznych) krążą po całym ciele. Spotykając w tkankach podobne struktury białkowe, np.
w komórkach tarczycy, traktują je jak obcogatunkowe białko i atakują jak wroga. Inicjują wówczas
proces zapalny z udziałem cytotoksycznych limfocytów T, którym przypisuje się największą rolę
w uszkadzaniu komórek pęcherzykowych tarczycy. Tak w skrócie wygląda hipoteza uszkodzenia
komórek tarczycy, która wywołana jest przez gluten.
Czy da się temu zapobiec? – Jeżeli hipoteza z zespołem jelita przesiąkliwego jest prawdziwa, to tak.
Po pierwsze, powinno się określić, jak na organizm wpływają spożywane produkty. W przypadku
nietolerancji któregoś z nich, np. glutenu, należy wyeliminować go z jadłospisu. Czasami trudno
całkowicie usunąć z diety określony rodzaj żywności. I tu na pomoc przychodzi ziołolecznictwo.
Dysponuje surowcami zielarskimi, które mogą wpływać na spoistość nabłonka jelit. Są to zioła
o działaniu przeciwzapalnym i powlekającym: kwiat rumianku, liść babki lancetowatej, kwiat
nagietka, owoc czarnuszki i inne. W CZOG polecamy mieszankę ziołową Bobonisan zawierającą wyżej
wymienione zioła.
Jeżeli w jelitach toczy się proces alergiczny, który towarzyszy często nietolerancji na gluten, można
stosować olej z czarnuszki siewnej, najlepiej w postaci hermetycznie zamkniętych kapsułek. W CZOG
polecamy Alerbon. Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto powinny zadbać również o odpowiedni

poziom witaminy D3 w organizmie, a także suplementować dietę surowcami bogatymi w selen i cynk.
Znany specjalista do spraw mikroskładników odżywczych UweGröber zaleca także uzupełnienie
jadłospisu o zestaw antyoksydantów. Warto wtedy sięgnąć po owoce jagodowe (aronia, borówka
czarna, żurawina, ciemne winogrona), które posiadają ogromny potencjał antyoksydacyjny. Można
też przyjmować ekstrakty z tych roślin. My zalecamy w takich przypadkach Vitalbon, w skład którego
wchodzi dodatkowo ekstrakt z tarczycy bajkalskiej, który ma szerokie spektrum działania, m.in.
działanie przeciwzapalne.
Choroba Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. W przypadku tego typu schorzeń
farmakoterapia obejmuje leki z grupy glikokortykosteroidów oraz leki immunosupresyjne. Jednak, jak
podaje Interna Szczeklika, nie jest to postępowanie skuteczne w przypadku przewlekłego
autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Pewną fitoterapeutyczną nadzieją dla osób z chorobą
Hashimoto może być ekstrakt z korzenia piwonii białej. Roślina ta wykorzystywana była w medycynie
chińskiej od dawna i tam rozpoczęto badania na jej temat. Może ona modyfikować reakcję
immunologiczną. Według badań klinicznych działa podobnie do metotreksatu. Wykorzystuje się ją do
suplementacji diety w reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, toczniu czy łysieniu
plackowatym. To właśnie korzeń piwonii białej może być złotym standardem suplementacji diety
w przypadku choroby Hashimoto. Piwonia nie wywołuje działań toksycznych. Po spożyciu większej
ilości u kilkunastu procent osób mogą pojawiać się objawy łagodnej biegunki, które ustępują po
zmniejszeniu dawki.
Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza rekomenduje suplement diety Peobon z ekstraktem
z korzenia piwonii białej z dodatkiem mikroskładników, m.in. selenu. Reasumując, nie ma w tej chwili
leków syntetycznych, które przyczynowo są w stanie wpłynąć na powstawanie i rozwój choroby
Hashimoto, ale są zioła i mikroskładniki odżywcze, które stanowią potencjalnie skuteczne narzędzie
suplementacji organizmu w przypadku tej choroby.

ROK 2022

Styczeń 2022 KAMERUN, Nguelemendouka. Siostra Goretti Bober ze szkoły św. Teresy w Nguelemendouka, w liście do lek.med. Krzysztofa Błechy, dziękuje za dar w postaci preparatu Antybiobon. Siostra, w liście do Bonimedu pisze, że wiele dzieci ze szkoły, którym podawano Antybiobon, odzyskało radość życia.

Czytaj wiecej »

Anginbon – niezbędnik damskiej torebki.

Jak powszechnie wiadomo, w damskiej torebce można znaleźć bardzo różne rzeczy. Niektórzytwierdzą, że jest tam wszystko, ale jest jedna rzecz, która musi znaleźć się tam bezwzględnie. Jestmała, ładnie wygląda, ładnie pachnie, charakterystycznie smakuje i przyda

Czytaj wiecej »

Spokojny sen u dziecka – marzenie rodziców.

Jak powszechnie wiadomo, dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość, która często połączona jestz dużą aktywnością. Wystarczy spuścić malucha z oczu na przysłowiową chwilę, a efekty mogą byćprzerażające: pomalowane ściany, podłoga w okruchach, potargane dokumenty zostawione nastoliku, opróżnione półki

Czytaj wiecej »

Dieta i wysiłek fizyczny – najważniejsze w cukrzycy.

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje: Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii. 2.

Czytaj wiecej »