Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Suplementacja diety w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto to zwyczajowa nazwa przewlekłego, autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.
Jego charakterystyczną cechą jest wystąpienie wysokiego miana przeciwciał przeciwko
tyreoperoksydazie (anty-TPO) i – bardzo często – przeciwko tyreoglobulinie (anty-Tg) oraz nacieków
limfocytowych w tarczycy. W przebiegu tego schorzenia dochodzi do powolnego rozwoju
niedoczynności tarczycy. Schorzenie znacznie częściej występuje u kobiet.
Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, czyli chorobą, w której następuje autoagresja
wobec komórek tarczycy. Własny układ odpornościowy atakuje tkankę tarczycy, traktując ją jak
obcogatunkowe białko. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego nasze siły odpornościowe tak się mylą
i atakują własne tkanki niczym patogenne bakterie, wirusy i grzyby?
Według hipotezy dietetycznej pewne pokarmy, szczególnie gluten zawarty w zbożach, powodują, że
jelita stają się łatwiej przenikalne dla antygenów, czyli obcogatunkowego białka, toksyn jelitowych
czy bytujących w jelicie mikroorganizmów.
Przenikające przez ścianę jelita peptydy i białka mogą mieć podobną strukturę do tkanek organizmu,
np. do komórek tworzących tarczycę. Jeżeli organizm zmuszony jest do wytworzenia przeciwciał
przeciwko przenikającym białkom, to przeciwciała te (o ile nie wejdą w skład kompleksów
immunologicznych) krążą po całym ciele. Spotykając w tkankach podobne struktury białkowe, np.
w komórkach tarczycy, traktują je jak obcogatunkowe białko i atakują jak wroga. Inicjują wówczas
proces zapalny z udziałem cytotoksycznych limfocytów T, którym przypisuje się największą rolę
w uszkadzaniu komórek pęcherzykowych tarczycy. Tak w skrócie wygląda hipoteza uszkodzenia
komórek tarczycy, która wywołana jest przez gluten.
Czy da się temu zapobiec? – Jeżeli hipoteza z zespołem jelita przesiąkliwego jest prawdziwa, to tak.
Po pierwsze, powinno się określić, jak na organizm wpływają spożywane produkty. W przypadku
nietolerancji któregoś z nich, np. glutenu, należy wyeliminować go z jadłospisu. Czasami trudno
całkowicie usunąć z diety określony rodzaj żywności. I tu na pomoc przychodzi ziołolecznictwo.
Dysponuje surowcami zielarskimi, które mogą wpływać na spoistość nabłonka jelit. Są to zioła
o działaniu przeciwzapalnym i powlekającym: kwiat rumianku, liść babki lancetowatej, kwiat
nagietka, owoc czarnuszki i inne. W CZOG polecamy mieszankę ziołową Bobonisan zawierającą wyżej
wymienione zioła.
Jeżeli w jelitach toczy się proces alergiczny, który towarzyszy często nietolerancji na gluten, można
stosować olej z czarnuszki siewnej, najlepiej w postaci hermetycznie zamkniętych kapsułek. W CZOG
polecamy Alerbon. Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto powinny zadbać również o odpowiedni

poziom witaminy D3 w organizmie, a także suplementować dietę surowcami bogatymi w selen i cynk.
Znany specjalista do spraw mikroskładników odżywczych UweGröber zaleca także uzupełnienie
jadłospisu o zestaw antyoksydantów. Warto wtedy sięgnąć po owoce jagodowe (aronia, borówka
czarna, żurawina, ciemne winogrona), które posiadają ogromny potencjał antyoksydacyjny. Można
też przyjmować ekstrakty z tych roślin. My zalecamy w takich przypadkach Vitalbon, w skład którego
wchodzi dodatkowo ekstrakt z tarczycy bajkalskiej, który ma szerokie spektrum działania, m.in.
działanie przeciwzapalne.
Choroba Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. W przypadku tego typu schorzeń
farmakoterapia obejmuje leki z grupy glikokortykosteroidów oraz leki immunosupresyjne. Jednak, jak
podaje Interna Szczeklika, nie jest to postępowanie skuteczne w przypadku przewlekłego
autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Pewną fitoterapeutyczną nadzieją dla osób z chorobą
Hashimoto może być ekstrakt z korzenia piwonii białej. Roślina ta wykorzystywana była w medycynie
chińskiej od dawna i tam rozpoczęto badania na jej temat. Może ona modyfikować reakcję
immunologiczną. Według badań klinicznych działa podobnie do metotreksatu. Wykorzystuje się ją do
suplementacji diety w reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, toczniu czy łysieniu
plackowatym. To właśnie korzeń piwonii białej może być złotym standardem suplementacji diety
w przypadku choroby Hashimoto. Piwonia nie wywołuje działań toksycznych. Po spożyciu większej
ilości u kilkunastu procent osób mogą pojawiać się objawy łagodnej biegunki, które ustępują po
zmniejszeniu dawki.
Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza rekomenduje suplement diety Peobon z ekstraktem
z korzenia piwonii białej z dodatkiem mikroskładników, m.in. selenu. Reasumując, nie ma w tej chwili
leków syntetycznych, które przyczynowo są w stanie wpłynąć na powstawanie i rozwój choroby
Hashimoto, ale są zioła i mikroskładniki odżywcze, które stanowią potencjalnie skuteczne narzędzie
suplementacji organizmu w przypadku tej choroby.

Zakrzepica – coraz częstszy problem

W publikacjach, dedykowanych nie tylko lekarzom, coraz częściej pojawiają się doniesienia o incydentach zakrzepowych. Istnieje przypuszczenie, że spowodowane jest to, między innymi przez coraz bardziej narastający smog. Medycyna oferuje nam leki przeciwdziałające zakrzepicy. Czy zioła również posiadają

Czytaj wiecej »

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest to przewlekła, zapalna choroba układowa. Początkowo występuje jako stan zapalny błony maziowej stawów, potem zapalenie przenosi się na inne struktury stawowe, kaletki maziowe i pochewki ścięgniste. Czasami może

Czytaj wiecej »

Zaparcia a Hipokrates

Uważany za ojca medycyny grecki lekarz i filozof Hipokrates jest autorem wielu sentencji a jedną z nich jest złota myśl, że jelita z wiekiem stają się bardziej leniwe. Jest to poniekąd prawda, gdyż zaparcia dużo częściej występują u osób

Czytaj wiecej »

Vernikabon – skuteczna receptura

Dzieci po wakacjach wróciły do przedszkoli, a wraz z nimi wróciły do przedszkoli nieproszeni goście, którymi bez wątpienia są owsiki. Szacuje się, że w co czwartej piaskownicy w Polsce znaleźć można jaja owsików. Pasożytami tymi zarażona jest ok. 1/3 dzieci w wieku

Czytaj wiecej »