Choroba Hashimoto to zwyczajowa nazwa przewlekłego, autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Jego charakterystyczną cechą jest wystąpienie wysokiego miana przeciwciał przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO) i – bardzo często – przeciwko tyreoglobulinie (anty-Tg) oraz nacieków limfocytowych w tarczycy. W przebiegu tego schorzenia dochodzi do powolnego rozwoju niedoczynności tarczycy. Schorzenie znacznie częściej występuje u kobiet.
Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, czyli chorobą, w której następuje autoagresja wobec komórek tarczycy. Własny układ odpornościowy atakuje tkankę tarczycy, traktując ją jak obcogatunkowe białko. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego nasze siły odpornościowe tak się mylą i atakują własne tkanki niczym patogenne bakterie, wirusy i grzyby?
Według hipotezy dietetycznej pewne pokarmy, szczególnie gluten zawarty w zbożach, powodują, że jelita stają się łatwiej przenikalne dla antygenów, czyli obcogatunkowego białka, toksyn jelitowych czy bytujących w jelicie mikroorganizmów. Przenikające przez ścianę jelita peptydy i białka mogą mieć podobną strukturę do tkanek organizmu, np. do komórek tworzących tarczycę. Jeżeli organizm zmuszony jest do wytworzenia przeciwciał przeciwko przenikającym białkom, to przeciwciała te (o ile nie wejdą w skład kompleksów immunologicznych) krążą po całym ciele. Spotykając w tkankach podobne struktury białkowe, np. w komórkach tarczycy, traktują je jak obcogatunkowe białko i atakują jak wroga. Inicjują wówczas proces zapalny z udziałem cytotoksycznych limfocytów T, którym przypisuje się największą rolę w uszkadzaniu komórek pęcherzykowych tarczycy. Tak w skrócie wygląda hipoteza uszkodzenia komórek tarczycy, która wywołana jest przez gluten.
Czy da się temu zapobiec? – Jeżeli hipoteza z zespołem jelita przesiąkliwego jest prawdziwa, to tak.
Po pierwsze, powinno się określić, jak na organizm wpływają spożywane produkty. W przypadku nietolerancji któregoś z nich, np. glutenu, należy wyeliminować go z jadłospisu. Czasami trudno całkowicie usunąć z diety określony rodzaj żywności. I tu na pomoc przychodzi ziołolecznictwo.
Dysponuje surowcami zielarskimi, które mogą wpływać na spoistość nabłonka jelit. Są to zioła
o działaniu przeciwzapalnym i powlekającym: kwiat rumianku, liść babki lancetowatej, kwiat nagietka, owoc czarnuszki i inne. W CZOG polecamy mieszankę ziołową Bobonisan zawierającą wyżej wymienione zioła.
Jeżeli w jelitach toczy się proces alergiczny, który towarzyszy często nietolerancji na gluten, można stosować olej z czarnuszki siewnej, najlepiej w postaci hermetycznie zamkniętych kapsułek. W CZOG polecamy Alerbon.
Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto powinny zadbać również o odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie, a także suplementować dietę surowcami bogatymi w selen i cynk.
Znany specjalista do spraw mikroskładników odżywczych UweGröber zaleca także uzupełnienie jadłospisu o zestaw antyoksydantów. Warto wtedy sięgnąć po owoce jagodowe (aronia, borówka czarna, żurawina, ciemne winogrona), które posiadają ogromny potencjał antyoksydacyjny.
Można też przyjmować ekstrakty z tych roślin. My zalecamy w takich przypadkach Vitalbon, w skład którego wchodzi dodatkowo ekstrakt z tarczycy bajkalskiej, który ma szerokie spektrum działania, m.in. działanie przeciwzapalne.
Choroba Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. W przypadku tego typu schorzeń farmakoterapia obejmuje leki z grupy glikokortykosteroidów oraz leki immunosupresyjne. Jednak, jak podaje Interna Szczeklika, nie jest to postępowanie skuteczne w przypadku przewlekłego autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.
Pewną fitoterapeutyczną nadzieją dla osób z chorobą Hashimoto może być ekstrakt z korzenia piwonii białej. Roślina ta wykorzystywana była w medycynie chińskiej od dawna i tam rozpoczęto badania na jej temat. Może ona modyfikować reakcję immunologiczną. Według badań klinicznych działa podobnie do metotreksatu. Wykorzystuje się ją do suplementacji diety w reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, toczniu czy łysieniu plackowatym. To właśnie korzeń piwonii białej może być złotym standardem suplementacji diety w przypadku choroby Hashimoto. Piwonia nie wywołuje działań toksycznych. Po spożyciu większej ilości u kilkunastu procent osób mogą pojawiać się objawy łagodnej biegunki, które ustępują po zmniejszeniu dawki.
Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza rekomenduje suplement diety Peobon z ekstraktem z korzenia piwonii białej z dodatkiem mikroskładników, m.in. selenu. Reasumując, nie ma w tej chwili leków syntetycznych, które przyczynowo są w stanie wpłynąć na powstawanie i rozwój choroby Hashimoto, ale są zioła i mikroskładniki odżywcze, które stanowią potencjalnie skuteczne narzędzie suplementacji organizmu w przypadku tej choroby.