Zaćma często zwana kataraktą, to zmętnienie soczewki z powodu nasilonego działania wolnych rodników w jej obrębie. Często pacjenci nie zdają sobie sprawy z tego, ze można zwolnić postęp tej choroby używając naturalnych substancji. Poniżej kilka dowodów na takie działania.
Badanie Blue Mountains EyeStudy (Australia): 3654 osób starszych niż 49 lat; ich oczy badano co 5 lat, proszono też o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego diety.
Wyższe spożycie witaminy A, C i E oraz β‑karotenu i cynku chroniło przed rozwojem zaćmy w badanej starszej populacji.
Postęp choroby nasila palenie papierosów, natomiast ogranicza ją konsumpcja ryb. Dieta bogata w antyoksydanty może spowolnić procesy degeneracyjne, ma też wpływ na elastyczność naczyń włosowatych i tkanek bogatych w kolagen. Najlepszym dla oczu źródłem antyoksydantów jest owoc borówki czarnej, której skórka jest pełna antocyjanów.
Ostrość wzroku i wrażliwość na światło poprawiła się w grupie stosującej luteinę. Zatem istnieją dowody naukowe na to, że naturalne produkty mają wpływ na zahamowanie rozwoju zaćmy. W naszym Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza w celu profilaktyki zaćmy zalecamy naszym pacjentom preparat Oculobon, który ma w swoim składzie m.in. zeaksantynę, luteinę, ekstrakt z czarnych borówek oraz zestaw witamin i minerałów. Poprawia on ostrość widzenia po zmierzchu i u osób starszych.