Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Odcinamy „ogon covida”, czyli jak postawić pacjenta na nogi po przebytej chorobie.

W miarę upływu czasu zwiększa się liczba pacjentów, którzy przeszli infekcję wirusem SARS-CoV-2.
Zazwyczaj po przejściu choroby infekcyjnej nasz organizm wymaga regeneracji, podobnie jest również w przypadku tej infekcji. Jednakże zakażenie tym wirusem powoduje, że powrót do zdrowia i pełnej
sprawności znacznie się opóźnia. Pacjenci mogą cierpieć po zakończeniu infekcji na znaczne osłabienie, brak energii i przedłużający się kaszel. Mogą mieć także powikłania wynikające z tworzenia się zakrzepów naczyniowych. U niektórych pacjentów konsekwencją przejścia Covid-19 będą również zaburzenia pracy jelit.

Jakie naturalne produkty można zastosować, aby przyspieszyć powrót do zdrowia i zapobiegać powikłaniom Covid-19?

Należy dać organizmowi czas na „wytchnienie” i regenerację sił witalnych, zdając sobie sprawę z tego, że infekcja covid to nie zwykłe przeziębienie. Nie powinno się zbyt szybko wracać do pełnej aktywności życiowej. Pamiętać należy, że najlepsza regeneracja odbywa się w czasie snu. Ponadto powinno się zadbać o odżywianie się wysokiej jakości produktami spożywczymi. Niestety jedną z konsekwencji mogącą się utrzymywać dłuższy czas są zaburzenia odczuwania smaku i zapachu co nie sprzyja dobremu apetytowi. Jeżeli chodzi o konkretne produkty spożywcze, należy pamiętać o jedzeniu jajek w każdej postaci, a najlepiej w takiej w której żółtko jest jak najmniej „ścięte”.
Korzystne dla zdrowia będą na pewno sfermentowane produkty mleczne – kefir, jogurt, zsiadłe mleko. Jednakże zdecydowanie należy używać pełnotłustych produktów a nie nasyconych cukrami prostymi jogurtów 0% tłuszczu. Należy pamiętać o tym, że to właśnie w tłustych produktach znajdują się właściwe ilości witamin A, E, K a zwłaszcza Witamina D3, której niedobór może wystąpić u ludzi, którzy przebywali w domowych pieleszach nawet kilka tygodni. Pamiętać należy również o jedzeniu kiszonek, np. kiszonej kapusty, kiszonych ogórków oraz innych kiszonych warzyw. Jeżeli chodzi o świeże pieczywo to zdecydowanie powinno się zwiększyć w diecie pieczywo z pełnego przemiału, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość błonnika. Produkty spożywcze godne szczególnej uwagi w okresie powrotu do zdrowia to: miód pszczeli i orzechy. Korzystne efekty, zarówno w okresie aktywnej choroby jak i po jej zakończeniu, uzyskamy spożywając buliony i to raczej wołowe niż drobiowe. Powodują one znaczne rozgrzanie organizmu. Z potraw rozgrzewających polecamy słynną jajecznicę na gęsim smalcu według Ojca Grzegorza Sroki (przepis dostępny w książce „Ziołolecznictwo Ojca Grzegorza Sroki” lub na stronie www.bonimed.pl w artykule potrawy terapeutyczne).

Pacjenci, którzy przeszli Covid-19, wiedzą jak ważne jest odpowiednie rozgrzanie organizmu, gdyż odczuwali jego wyziębienie przez dłuższy okres czasu. Możemy rozgrzać nasz organizm pijąc herbaty ziołowe, np. te w których znajduje się dużo imbiru, cynamonu czy goździków, np. herbatka Wszechogarniające Ciepło lub Rześki Poranek.

Jakie preparaty ziołowe mogą przyczynić się do szybszej rekonwalescencji?

  1. Dobre efekty uzyska się po surowcach ziołowych mających własności adaptogenne. Dlatego polecamy Vitalbon ze względu na zawartość tarczycy bajkalskiej, cynamonu, imbiru a także ekstraktów z owoców jagodowych i zielonej herbaty. Aby wzmocnić energetykę organizmu można zastosować Koenzym Q10 Ojca Grzegorza, początkowo w dawce 2 x dz. 1 kaps, a następnie 1 x dz. 1 kaps.
  2. Osoby cierpiące na utrzymujący się przez dłuższy czas kaszel mogą zażywać krople Pectobonisol 2 x dz. po 2 łyżeczki, które ułatwiają odksztuszanie zalegającej wydzieliny. Warunkiem łatwego
    odksztuszania jest odpowiednie nawodnienie organizmu (tyczy się to szczególnie osób starszych) oraz prawidłowa wilgotność pomieszczenia w którym się przebywa, zwłaszcza w sypialni.
  3. Zarówno w okresie choroby, jak i po niej, powinniśmy zadbać o profilaktykę przeciwzakrzepową. Dobry sposób to spacery, szczególnie na palcach i na piętach choćby po domu, a najlepiej na łonie natury. Z preparatów ziołowych rekomendujmy Venobon 2 x dz. po 1 kaps. a przy zaawansowanym procesie zdrowienia 2 x 1 kaps. Natomiast podjęzykowo zalecamy stosować Resveratrol esencja wina w kroplach 2 x dz. po 10 kropli. Zawarte w tych dwóch preparatach składniki: miłorząb japoński, nasienie kasztanowca i ekstrakt ze skórek winogron – zmniejszą ryzyko wystąpienia zakrzepicy, ale także poprawią ukrwienie w obrębie mózgu, co może rozwiać tzw. „mgłę pocovidową” czyli poprawić pamięć i koncentrację.
  4. Leczenie Covid-19 zmusiło wielu z nas do stosowania leków, które wpłynęły negatywnie na stan naszych jelit, szczególnie na florę jelitową. Korzystnym rozwiązaniem może być w takim przypadku zastosowanie mieszanki Bobonisan 2 x dz. napar z 1 saszetki, można w jej zastępstwie używać kropli Gastrobonisol 2 x dz. 1 łyżeczki. Na florę jelitową doskonale wpłynie suplementacja diety Regulobonem zawierającym: łupinę nasienną babki jajowatej, błonnik z nasion owsa, inulinę z cykorii, mikrokapsułkowane kultury bakterii probiotycznych.
  5. Ostatnim elementem, który rekomendujemy do stosowania to suplementacja diety Witaminą D3+K2 (MK7) Ojca Grzegorza. Pamiętajmy o tym, że brak kontaktu z promieniami słonecznymi może skutkować niedoborem witamin D3, a co za tym idzie za zmniejszeniem odporności organizmu na infekcje. Brak odpowiedniej aktywności fizycznej może wpływać na osłabienie kości, a nawet prowadzić do osteoporozy. Dlatego też witamina D3 i K2 mogą być korzystnym elementem do suplementacji diety.

Owoc borówki dobry na oczy i nie tylko

To, że ekstrakt z owoców borówki działa ozdrowieńczo na oczy, jest znaną prawdą, ale z czasemnauka przyniosła nam kolejne informacje o jego prozdrowotnych własnościach. Okazało się, żeborówka nadaje się znakomicie dla osób z zaburzeniami pamięci, wspomaga leczenie

Czytaj wiecej »

Włosy czasami wypadają z głodu

W XXI wieku, w którym tempo życia bywa zawrotne, a jakość żywności znacznie się pogorszyła,obserwujemy sytuację, w której wiele osób, zwłaszcza młodych, to osoby niedożywione – nie znaczyto, że mają niską masę ciała. Ich niedożywienie jest efektem

Czytaj wiecej »

Dlaczego puchną nogi?

Ta dolegliwość może być spowodowana różnymi przyczynami. Najczęstszą jest zaburzenie odpływukrwi żylnej z nóg, spowodowane uszkodzeniem zastawek żylnych. Takie uszkodzenie prowadzi dotworzenia się żylaków. Drugą przyczyną może być upośledzenie odpływu chłonki

Czytaj wiecej »

Witamina C a powstawaniekamieni nerkowych

Czasami spotykamy się z opinią, że witamina C może prowokować powstawanie kamieni nerkowych.Czy to prawda?Aby odpowiedzieć na to pytanie należy zdać sobie sprawę z tego, że złogi powstające w nerkach mająróżną budowę. Jednym z rodzajów kamieni nerkowych są kamienie szczawianowe.

Czytaj wiecej »