Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Niesamowite właściwości tokoferoli i tokotrienoli

Przypuszczamy, że dwie nazwy użyte w tytule niewiele mówią większości z czytelników. Dlatego śpieszymy z tłumaczeniem. Tokoferole i tokotrienole to składniki naturalnej witaminy E. Naturalnej dlatego, że syntetyczna zawiera tylko jedną z ośmiu naturalnie występujących w witaminie E substancji, i to jeszcze sztucznie produkowaną, czyli alfa-tokoferol.

Przypuszczamy, że dwie nazwy użyte w tytule niewiele mówią większości z czytelników. Dlatego śpieszymy z tłumaczeniem. Tokoferole i tokotrienole to składniki naturalnej witaminy E. Naturalnej dlatego, że syntetyczna zawiera tylko jedną z ośmiu naturalnie występujących w witaminie E substancji, i to jeszcze sztucznie produkowaną, czyli alfa-tokoferol. Natomiast witamina E w pełnym składzie zawiera cztery różne tokoferole i cztery różne tokotrienole. To właśnie taka postać witaminy E jest właściwym narzędziem działającym prozdrowotnie. Naturalnej witaminie E obszerny fragment swojej książki poświęcił Uwe Gröber, czołowy ekspert w dziedzinie stosowania mikroskładników odżywczych. Podkreślił, że witamina E powinna być stosowana obok prawidłowego leczenia ze względu na m.in. działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Witamina chroni śródbłonek naczyń krwionośnych i zwiększa biodostępność tlenku azotu. Zwiększone ryzyko niedoboru tokoferoli i tokotrienoli występuje u osób starszych,sportowców, matek karmiących. Zaleca się jej spożywanie także przy chorobie Alzheimera, zwyrodnieniu siatkówki związanym z wiekiem, chorobach nowotworowych, chorobie Parkinsona, chorobie niedokrwiennej serca. Objawami niedoboru są ogólna nerwowość i drażliwość, zwiększenie podatności na infekcje, zaburzenia nerwowo-mięśniowe. Warto nadmienić, że witamina E od zawsze uważana była za witaminę płodności. Także dr Gröber podkreśla, że jej niedobór może utrudniać, a nawet uniemożliwiać poczęcie. Profilaktycznie witaminę tą stosuje się w ilości od 100-300 IU na dobę, ale w przypadku towarzyszących schorzeń ilość tą należy zwiększyć.

ROK 2021

Styczeń 2021 Mikrofabryka masła orzechowego. KAMERUN. Rozpoczyna się budowa mikrofabryki masła orzechowego w Kamerunie – akcja prowadzona przez Bonimed wraz z siostrą Fabianą, dyrektorem Caritasu w Doumé. – Akcja ma na celu pozyskanie wsparcia finansowego,

Czytaj wiecej »

Dieta jest ważna przy nowotworach

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60% – twierdzą uczeni z Uniwersytetu

Czytaj wiecej »

Zioła i smog

Sezon grzewczy to czas, w którym zaostrzeniu ulegają choroby lokalizujące się w drogach oddechowych. Dzieci, jak donoszą badania lekarzy krakowskich, trzykrotnie częściej zgłaszają się do lekarza w okresie, gdy nad miastem unosi się smog. Problem zanieczyszczenia powietrza dotyczy

Czytaj wiecej »

Zgaga pali żywym ogniem

Zgaga to czasami banalny objaw, którego niektórzy doświadczają raz albo dwa razy w roku. Niestety czasami zgaga może uniemożliwić normalne życie. Jej objawy to nie tylko pieczenie w okolicy klatki piersiowej i górnej części brzucha, mogą jej towarzyszyć bóle

Czytaj wiecej »