Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Niesamowite właściwości tokoferoli i tokotrienoli

Przypuszczamy, że dwie nazwy użyte w tytule niewiele mówią większości z czytelników. Dlatego śpieszymy z tłumaczeniem. Tokoferole i tokotrienole to składniki naturalnej witaminy E. Naturalnej dlatego, że syntetyczna zawiera tylko jedną z ośmiu naturalnie występujących w witaminie E substancji, i to jeszcze sztucznie produkowaną, czyli alfa-tokoferol.

Przypuszczamy, że dwie nazwy użyte w tytule niewiele mówią większości z czytelników. Dlatego śpieszymy z tłumaczeniem. Tokoferole i tokotrienole to składniki naturalnej witaminy E. Naturalnej dlatego, że syntetyczna zawiera tylko jedną z ośmiu naturalnie występujących w witaminie E substancji, i to jeszcze sztucznie produkowaną, czyli alfa-tokoferol. Natomiast witamina E w pełnym składzie zawiera cztery różne tokoferole i cztery różne tokotrienole. To właśnie taka postać witaminy E jest właściwym narzędziem działającym prozdrowotnie. Naturalnej witaminie E obszerny fragment swojej książki poświęcił Uwe Gröber, czołowy ekspert w dziedzinie stosowania mikroskładników odżywczych. Podkreślił, że witamina E powinna być stosowana obok prawidłowego leczenia ze względu na m.in. działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Witamina chroni śródbłonek naczyń krwionośnych i zwiększa biodostępność tlenku azotu. Zwiększone ryzyko niedoboru tokoferoli i tokotrienoli występuje u osób starszych,sportowców, matek karmiących. Zaleca się jej spożywanie także przy chorobie Alzheimera, zwyrodnieniu siatkówki związanym z wiekiem, chorobach nowotworowych, chorobie Parkinsona, chorobie niedokrwiennej serca. Objawami niedoboru są ogólna nerwowość i drażliwość, zwiększenie podatności na infekcje, zaburzenia nerwowo-mięśniowe. Warto nadmienić, że witamina E od zawsze uważana była za witaminę płodności. Także dr Gröber podkreśla, że jej niedobór może utrudniać, a nawet uniemożliwiać poczęcie. Profilaktycznie witaminę tą stosuje się w ilości od 100-300 IU na dobę, ale w przypadku towarzyszących schorzeń ilość tą należy zwiększyć.

Owoc borówki dobry na oczy i nie tylko

To, że ekstrakt z owoców borówki działa ozdrowieńczo na oczy, jest znaną prawdą, ale z czasemnauka przyniosła nam kolejne informacje o jego prozdrowotnych własnościach. Okazało się, żeborówka nadaje się znakomicie dla osób z zaburzeniami pamięci, wspomaga leczenie

Czytaj wiecej »

Włosy czasami wypadają z głodu

W XXI wieku, w którym tempo życia bywa zawrotne, a jakość żywności znacznie się pogorszyła,obserwujemy sytuację, w której wiele osób, zwłaszcza młodych, to osoby niedożywione – nie znaczyto, że mają niską masę ciała. Ich niedożywienie jest efektem

Czytaj wiecej »

Dlaczego puchną nogi?

Ta dolegliwość może być spowodowana różnymi przyczynami. Najczęstszą jest zaburzenie odpływukrwi żylnej z nóg, spowodowane uszkodzeniem zastawek żylnych. Takie uszkodzenie prowadzi dotworzenia się żylaków. Drugą przyczyną może być upośledzenie odpływu chłonki

Czytaj wiecej »

Witamina C a powstawaniekamieni nerkowych

Czasami spotykamy się z opinią, że witamina C może prowokować powstawanie kamieni nerkowych.Czy to prawda?Aby odpowiedzieć na to pytanie należy zdać sobie sprawę z tego, że złogi powstające w nerkach mająróżną budowę. Jednym z rodzajów kamieni nerkowych są kamienie szczawianowe.

Czytaj wiecej »