Jaja a AMD (zwyrodnienie siatkówki związane z wiekiem)

Czy spożywanie jajek może mieć jakieś znaczenie dla poprawy widzenia? Jak najbardziej. Osoby w starszym wieku, szczególnie te, które cierpią na AMD, powinny spożywać jajka, gdyż w jajkach znajduje się bardzo dużo luteiny i zeaksantyny. W trzech jajkach znajduje się blisko 1 gram tych niezwykle cennych dla oka substancji. Pokryją również połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz dostarczą do organizmu dobrze przyswajalnych, naturalnych witamin E i D oraz innych prozdrowotnych substancji. Wbrew powszechnemu przekonaniu jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu. Są one najwyższej jakości pokarmem. Ktoś mógłby zapytać, dlaczego akurat 3 jajka? Taką ilość jajek codziennie zjada rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. T. Trziszka, światowej sławy znawca jaj, kierownik słynnego projektu badawczego OVOCURA. Jeżeli ktoś nie toleruje takiej ilości jaj, a jego oczy są zagrożone AMD lub innymi chorobami siatkówki, warto aby stosował Oculobon. Zawiera on w swoim składzie m.in. naturalną luteinę i zeaksantynę a także ekstrakt z borówki czarnej, który działa na siatkówkę oka.

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »