Jaja a AMD (zwyrodnienie siatkówki związane z wiekiem)

Czy spożywanie jajek może mieć jakieś znaczenie dla poprawy widzenia? Jak najbardziej. Osoby w starszym wieku, szczególnie te, które cierpią na AMD, powinny spożywać jajka, gdyż w jajkach znajduje się bardzo dużo luteiny i zeaksantyny. W trzech jajkach znajduje się blisko 1 gram tych niezwykle cennych dla oka substancji. Pokryją również połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz dostarczą do organizmu dobrze przyswajalnych, naturalnych witamin E i D oraz innych prozdrowotnych substancji. Wbrew powszechnemu przekonaniu jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu. Są one najwyższej jakości pokarmem. Ktoś mógłby zapytać, dlaczego akurat 3 jajka? Taką ilość jajek codziennie zjada rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. T. Trziszka, światowej sławy znawca jaj, kierownik słynnego projektu badawczego OVOCURA. Jeżeli ktoś nie toleruje takiej ilości jaj, a jego oczy są zagrożone AMD lub innymi chorobami siatkówki, warto aby stosował Oculobon. Zawiera on w swoim składzie m.in. naturalną luteinę i zeaksantynę a także ekstrakt z borówki czarnej, który działa na siatkówkę oka.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »