Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60% – twierdzą uczeni z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Regularne spożywanie warzyw, owoców, a także soków może zapewnić organizmowi wysoki potencjał antyoksydacyjny, niwelujący uszkodzenia ważnych struktur komórkowych, dzięki czemu nie dochodzi do kolejnych faz procesu nowotworowego – podkreśla prof. Wądołowska.
W Centrum Ziołolecznictwa w oparciu o prace naukowców z różnych krajów, ale także własne doświadczenie, opracowano koncepcję suplementacji diety polecaną osobom chorym na nowotwory i zagrożonym ich wystąpieniem. Używamy w niej suplementów diety skomponowanych z ziół i innych surowców naturalnych, które mają bardzo szerokie spektrum działania prozdrowotnego.
Zalecamy suplementację diety preparatem ziołowym Bofonginn kompleks (3 x dziennie 5 ml). Uzupełnia on dietę w prozdrowotne składniki, takie jak: ekstrakt z czarnej huby (błyskoporek podkorowy), odwar z ziela skrzypu polnego, ekstrakt z borowików (bogaty w selen), ekstrakty z owoców aronii, z liści zielonej herbaty i ze skórek winogron oraz miód. Dodatkowo można spożywać suplement diety wspomagający odporność organizmu Apibon (mikronizowany pyłek pszczeli połączony z propolisem, 3 x dziennie 1 kapsułka). Zalecamy również suplement diety Alerbon z olejem z nasion czarnuszki siewnej (3 x dziennie 1 kapsułka) oraz krople Nefrobonisol (1 x dziennie 1 łyżeczka). W profilaktyce przeciwnowotworowej bardzo dobre efekty przynosi również stosowanie suplementu diety Resveratrol (2 x dziennie po 8 kropli) oraz kapsułek Vitalbon (2 x dziennie 1 kaps.), który zawiera min. wyciągi z owoców jagodowych i ekstrakt z tarczycy bajkalskiej.
Suplementacja zwłaszcza w przypadku osób chorych na nowotwory powinna zawsze odbywać się łącznie z leczeniem zalecanym przez lekarza, a nigdy przeciwko jego zaleceniom.