W chorobie Alzheimera dochodzi do tworzenia się płytek amyloidowych z białka β‑amyloidu w centralnym układzie nerwowym oraz tworzenia się włóknistych wtrętów we włóknach neuronów. Działanie pewnych substancji naturalnych może mieć pozytywny wpływ na zahamowanie tego procesu. Produkty spożywcze mogą wpłynąć hamująco na proces rozwoju chorób neurodegeneracyjnych. Należą do nich m.in. kwasy omega‑3 (których szczególnie bogatym źródłem są ryby), substancje o właściwościach antyoksydacyjnych (w które bogate są szczególnie owoce jagodowe), a także błonnik pokarmowy. Ważne jest, aby pacjenci uzupełnili swoją dietę o witaminy z grupy B, szczególnie B6, B12 i kwas foliowy.
Można oczywiście uzupełnić te niedobory samą dietą, ale jest to czasami trudne, dlatego sugerujemy pacjentom stosowanie preparatu Neurobon complex, który zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i inne prozdrowotnie działające na układ nerwowy substancje: kwas γ‑linolenowy, urydynę, kwas α‑liponowy, inozytol, selen.
Aby zahamować stres oksydacyjny można wzbogacić dietę o owoce jagodowe lub ich ekstrakty, zawarte m.in. w preparacie Vitalbon lub DS complex.