Błonnik bezcenny w zaparciach i odchudzaniu

Błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko zgonu i to na wiele różnych schorzeń. Wynika to m.in. z badań
na prawie milionie osób, które opublikował American Journal of Epidemiology. Na temat ile błonnika
spożywać w diecie istnieją różne poglądy. Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa przyjęło, że na
każde 1000  kcal powinno przypadać przynajmniej 16 g błonnika. Tak duża ilość sprawia, że
powinniśmy wedle wyliczeń naukowców, spożywać od 25 g błonnika (kobiety) do 38 g (mężczyźni) na
dobę. Najczęściej brakuje nam bardzo dużo do tej optymalnej ilości. Pokarmy, które spożywamy,
często są typem żywności wysoko przetworzonej i zazwyczaj pozbawionej błonnika. Dlatego warto
suplementować się naturalnym błonnikiem, gdyż nie przyczynia się on tylko do likwidowania zaparć,
ale także do redukcji masy ciała, obniżenia poziomu cholesterolu i cukru w surowicy krwi. Niektóre
rodzaje błonnika, zwłaszcza owsiany posiadający beta-glukan podejrzewane są o własności
przeciwnowotworowe. W Centrum Ziołolecznictwa zalecamy pacjentom spożywanie preparatu
Regulobon, w skład którego wchodzi błonnik owsiany i błonnik z babki jajowatej oraz bakterie
probiotyczne. Dlatego pomocny jest w różnych problemach ze zdrowiem. W celu redukcji masy ciała
Regulobon należy spożywać 2-3 x dz. po 1 czubatej łyżeczce (5 g), rozpuszczonej w wodzie lub innym
napoju. Wtedy łączymy go z preparatem Chitobon 2-3 x dz. 3 kapsułki, który zmniejsza ilość
zjadanych pokarmów i  przyswajanie tłuszczy. Inny produkt to Adipobon mono, który przyspiesza
spalanie tkanki tłuszczowej. Czwarty to Adipobonisan, który hamuje uczucie głodu. W przypadku
zaparć Regulobon należy spożywać 2-3 łyżeczki jednorazowo. Preparat dodać do ok. 200 ml soku,
jogurtu lub wody. W przypadku przewlekłych zaparć łączymy go z lekiem Gastrobonisol 2 x dz. 1
łyżeczka. Stosowanie takiej kuracji zwykle po 1 miesiącu usprawnia działanie przewodu
pokarmowego a zaparcia mijają. Jako, że Regulobon zawiera również bakterie probiotyczne zaleca się
go także w trakcie atybiotykoterapii 2 x dz. 1 łyżka z jogurtem naturalnym.

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »