Błonnik bezcenny w zaparciach i odchudzaniu

Błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko zgonu i to na wiele różnych schorzeń. Wynika to m.in. z badań
na prawie milionie osób, które opublikował American Journal of Epidemiology. Na temat ile błonnika
spożywać w diecie istnieją różne poglądy. Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa przyjęło, że na
każde 1000  kcal powinno przypadać przynajmniej 16 g błonnika. Tak duża ilość sprawia, że
powinniśmy wedle wyliczeń naukowców, spożywać od 25 g błonnika (kobiety) do 38 g (mężczyźni) na
dobę. Najczęściej brakuje nam bardzo dużo do tej optymalnej ilości. Pokarmy, które spożywamy,
często są typem żywności wysoko przetworzonej i zazwyczaj pozbawionej błonnika. Dlatego warto
suplementować się naturalnym błonnikiem, gdyż nie przyczynia się on tylko do likwidowania zaparć,
ale także do redukcji masy ciała, obniżenia poziomu cholesterolu i cukru w surowicy krwi. Niektóre
rodzaje błonnika, zwłaszcza owsiany posiadający beta-glukan podejrzewane są o własności
przeciwnowotworowe. W Centrum Ziołolecznictwa zalecamy pacjentom spożywanie preparatu
Regulobon, w skład którego wchodzi błonnik owsiany i błonnik z babki jajowatej oraz bakterie
probiotyczne. Dlatego pomocny jest w różnych problemach ze zdrowiem. W celu redukcji masy ciała
Regulobon należy spożywać 2-3 x dz. po 1 czubatej łyżeczce (5 g), rozpuszczonej w wodzie lub innym
napoju. Wtedy łączymy go z preparatem Chitobon 2-3 x dz. 3 kapsułki, który zmniejsza ilość
zjadanych pokarmów i  przyswajanie tłuszczy. Inny produkt to Adipobon mono, który przyspiesza
spalanie tkanki tłuszczowej. Czwarty to Adipobonisan, który hamuje uczucie głodu. W przypadku
zaparć Regulobon należy spożywać 2-3 łyżeczki jednorazowo. Preparat dodać do ok. 200 ml soku,
jogurtu lub wody. W przypadku przewlekłych zaparć łączymy go z lekiem Gastrobonisol 2 x dz. 1
łyżeczka. Stosowanie takiej kuracji zwykle po 1 miesiącu usprawnia działanie przewodu
pokarmowego a zaparcia mijają. Jako, że Regulobon zawiera również bakterie probiotyczne zaleca się
go także w trakcie atybiotykoterapii 2 x dz. 1 łyżka z jogurtem naturalnym.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »