Nasz organizm starzeje się na wiele sposobów. Najbardziej akceptowalną i naukowo udokumentowaną teorią starzenia jest teoria wolnorodnikowa.
Wolne rodniki przyspieszają starzenie się organizmu. Za proces ten odpowiedzialne są uszkodzenia powstające w wyniku reakcji z nimi, a właściwie nie tyle powstawanie uszkodzeń, co ich nagromadzenie się w komórce. U osób młodych mechanizm antyoksydacyjny neutralizuje wolne rodniki i jest on wydolny, o ile człowiek jest zdrowy. U osób chorych, np. na choroby zapalne, ilość uszkodzeń powodowanych przez wolne rodniki jest za duża, aby organizm poradził sobie z ich likwidacją. Także u osób starszych mechanizmy likwidacji skutków reakcji wolnych rodników stają się niewydolne. Prowadzi to do uszkodzenia materiału genetycznego i degeneracji tkanek, rozwoju patologii, powstania chorób i w końcu do śmierci.
Do obrony przed rodnikami potrzebne są przeciwutleniacze (antyoksydanty) dostarczane z pożywieniem (owoce, warzywa, zielona herbata, czerwone wino lub zażywane jako suplementy diety, np. ekstrakty z zielonej herbaty, owoców żurawiny, owoców aronii, kłącza imbiru, owoców borówki czernicy, owoców winogron lub kora cynamonowca). Wiele autorytetów uważa, że najskuteczniejsze w działaniu przeciw rodnikom są preparaty mające kilka różnych składników przeciwutleniających, nawet jeżeli występują one w niskich dawkach.
Ciekawą propozycją terapii antyoksydacyjnej jest picie herbatki ziołowej Rześki poranek o recepturze: owoc jabłka, kwiat malwy sudańskiej (hibiskus), owoc aronii czarnej, kora cynamonowca, liść mięty pieprzowej, kwiat rumianku pospolitego, goździk. Herbatka ta jest pakowana w duże 5g saszetki, nie zawiera syntetycznych barwników i substancji smakowo-zapachowych, a co ważniejsze świetnie smakuje. Działanie antyoksydacyjne mają także inne herbaty sporządzone wg zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Jeżeli ktoś woli stosować antyoksydanty w kapsułkach to możemy zarekomendować Vitalbon, który poza ekstraktami o działaniu antyoksydacyjnym, posiada w składzie tarczycę bajkalską, będącą najważniejszym surowcem zielarskim o działaniu przeciwstarzeniowym.