Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Zioła w walce z cukrzycą

Cukrzyca – zwłaszcza typu 2 – stała się chorobą cywilizacyjną, na która zapada coraz więcej osób. Według Światowej Organizacji Zdrowia za ok. 10 lat zachorowalność na nią może przybrać rozmiary epidemii, dlatego też ciągle poszukiwane są sposoby walki z tym schorzeniem.

 

 

 

Ziołolecznictwo nie zastąpi z pewnością insuliny, dlatego zalecane jest osobom w stanach przedcukrzycowych i łagodnych postaciach tej choroby, które często nie wymagają leczenia farmakologicznego. Na rozwój cukrzycy wpływają zaburzenia przemiany materii odpowiadające za nadmiar cukru w organizmie i niedobory insuliny we krwi. Zioła mogą zahamować nieco wchłanianie węglowodanów z pożywienia, jednocześnie wpływając na regulację poziomu glukozy.

Rośliną z dużą zawartością soli chromu wspomagających działanie insuliny oraz pochodnych guanidyny ułatwiającej przenikanie glukozy do komórek, a tym samym obniżającym jej poziom we krwi jest rutwica lekarska. Aby zapobiec nagłym wahaniom poziomu cukru we krwi stosuje się również wyciągi ze strączków fasoli zwyczajnej. Pozbawione nasion strączki są najpierw suszone, a pozyskane z nich lecznicze wyciągi hamują również wydzielanie enzymów, które odpowiadają za trawienie skrobi. Pomocniczo stosuje się również pokrzywę i mniszek lekarski, aby wspomóc utrzymywanie prawidłowej wagi oraz usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.

 Ponieważ początkowe stadium cukrzycy często nie wymaga leczenia farmakologicznego, pomóc może mieszanka ziół, którą chory z łatwością przygotuje samodzielnie. Wystarczy zmieszać po 50g ziela rutwicy, kwiatu mniszka lekarskiego, korzenia mniszka lekarskiego, naowocni fasoli oraz liści borówki czarnej. Dwie łyżki przygotowanej mieszanki należy zalać jedną szklanką wody, a następnie gotować przez 3 minuty pod przykryciem. Po upływie tego czasu wywar trzeba odstawić na 10 minut i przecedzić. Zaleca się picie go trzy razy dziennie po szklance. Walkę z cukrzycą wspomagają również algi chlorella i spirulina, których spożywanie niesie wiele innych korzyści dla naszego zdrowia.

ROK 2022

Styczeń 2022 KAMERUN, Nguelemendouka. Siostra Goretti Bober ze szkoły św. Teresy w Nguelemendouka, w liście do lek.med. Krzysztofa Błechy, dziękuje za dar w postaci preparatu Antybiobon. Siostra, w liście do Bonimedu pisze, że wiele dzieci ze szkoły, którym podawano Antybiobon, odzyskało radość życia.

Czytaj wiecej »

Anginbon – niezbędnik damskiej torebki.

Jak powszechnie wiadomo, w damskiej torebce można znaleźć bardzo różne rzeczy. Niektórzytwierdzą, że jest tam wszystko, ale jest jedna rzecz, która musi znaleźć się tam bezwzględnie. Jestmała, ładnie wygląda, ładnie pachnie, charakterystycznie smakuje i przyda

Czytaj wiecej »

Spokojny sen u dziecka – marzenie rodziców.

Jak powszechnie wiadomo, dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość, która często połączona jestz dużą aktywnością. Wystarczy spuścić malucha z oczu na przysłowiową chwilę, a efekty mogą byćprzerażające: pomalowane ściany, podłoga w okruchach, potargane dokumenty zostawione nastoliku, opróżnione półki

Czytaj wiecej »

Dieta i wysiłek fizyczny – najważniejsze w cukrzycy.

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje: Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii. 2.

Czytaj wiecej »