Zioła w cukrzycy

Często pacjenci dzwonią z zapytaniem: „czy macie zioła przeciwcukrzycowe?” Istnieje szereg surowców zielarskich, których stosowanie redukuje poziom glukozy w surowicy krwi. Mechanizmy ich działania są różne. Do stabilizacji poziomu glukozy w surowicy krwi wykorzystywane są najczęściej: • #owocnia fasoli – pobudza ona wydzielenie insuliny z wysp trzustkowych. Niektórzy autorzy porównują siłę działania 1 filiżanki naparu z tego surowca z 3 jednostkami insuliny.

Często pacjenci dzwonią z zapytaniem: „czy macie zioła przeciwcukrzycowe?” Istnieje szereg surowców zielarskich, których stosowanie redukuje poziom glukozy w surowicy krwi. Mechanizmy ich działania są różne. Do stabilizacji poziomu glukozy w surowicy krwi wykorzystywane są najczęściej: • #owocnia fasoli – pobudza ona wydzielenie insuliny z wysp trzustkowych. Niektórzy autorzy porównują siłę działania 1 filiżanki naparu z tego surowca z 3 jednostkami insuliny.

Wykazano, że stosowanie wyciągów z owocni fasoli u zwierząt znamiennie obniża glikemię poposiłkową i zmniejsza obwodową insulinooporność nie wpływając jednocześnie na stężenie glukozy we krwi na czczo. • cynamonowiec cejloński – jest surowcem, który ma wpływ na metabolizm glukozy w organizmie, ale mechanizm działania jest dość oryginalny. Zawarte w surowcu bioaktywne substancje wykazują w stosunku do komórek organizmu efekt insulinopodobny i to jest prawdopodobnie najważniejszą przyczyną jego stabilizującego wpływu na poziom glukozy w surowicy krwi. Przypuszcza się, że cynamonowiec wykazuje pozytywne oddziaływanie na receptory insulinowe. Stymuluje ponadto syntezę glikogenu w wątrobie. • liść pokrzywy – jest inhibitorem α-glukozydazy, co sprawia, że węglowodany złożone są wolniej rozkładane do cukrów prostych w jelitach. Ten mechanizm jest prawdopodobnie odpowiedzialny za jego nieznaczne hypoglikemizujące działanie na organizm. Korzeń pokrzywy hamuje także α-glukozydazę, dlatego jest bardzo dobrym ziołem dla cukrzyków z przerostem prostaty, zwłaszcza gdy połączy się go z owocem palmy sabal. Taki zestaw występuje w preparacie Prostatobon standardowo używanym w naszym centrum do suplementacji diety u mężczyzn z przerostem prostaty. • liść morwy białej – podobnie jak liść pokrzywy, obniża poziom glukozy w surowicy poprzez inhibicję α-glukozydazy. To powoduje zmniejszenie wchłaniania węglowodanów z jelit. Zwiększa ponadto ilość wydzielanej insuliny. Podawany jako napar, łącznie z liściem borówki czarnej i owocnią fasoli, obniża zarówno poziom glukozy w surowicy krwi, jak i HbA1c. Wszystkie te surowce występują w mieszance Glukobonisan. Osoby długo chorujące na cukrzycę muszą pamiętać, że jest to choroba dająca liczne powikłania. Aby im zapobiec należy suplementować dietę preparatem Venobon, który chroni naczynia żylne, tętnicze i włosowate. Ma to szczególne znaczenie w przypadku uszkodznia przez cukrzycę siatkówki oka, w takim wypadku należy pamiętać o suplementacji preparatem Oculobon. Cukrzyca może uszkodzić także włókna nerwowe powodując tzw. neuropatię. Z badań na zwierzętach laboratoryjnych wynika, że w tym przypadku korzystnie może oddziaływać suplement diety Alerbon, zawierający olej z nasion czarnuszki siewnej.

 

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »