Witamina E potrzebna chorym z zespołem metabolicznym

Zespół metaboliczny obejmuje czynniki zwiększające ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz związanych z nimi powikłań naczyniowych. Diagnozuje się go u osób, którym można przypisać, co najmniej trzy z poniższych objawów: otyłość brzuszną, podwyższony poziom lipidów, wysokie ciśnienie krwi, przewlekły stan zapalny, skłonność do zakrzepów, oporność na insulinę, zaburzenia tolerancji glukozy.

Zespół metaboliczny obejmuje czynniki zwiększające ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz związanych z nimi powikłań naczyniowych. Diagnozuje się go u osób, którym można przypisać, co najmniej trzy z poniższych objawów: otyłość brzuszną, podwyższony poziom lipidów, wysokie ciśnienie krwi, przewlekły stan zapalny, skłonność do zakrzepów, oporność na insulinę, zaburzenia tolerancji glukozy. U pacjentów z zespołem metabolicznym stosuje się dużo farmaceutyków, które mają na celu leczenie wszystkich wyżej wymienionych patologii. Zespół metaboliczny to „hydra z wieloma głowami”. Można próbować obcinać poszczególne z nich, mniej lub bardziej skutecznie, jednak dużo lepiej byłoby wbić miecz w serce hydry. Być może tym mieczem jest witamina E. Naukowcy z Luis-Pauling Institute z Uniwersytetu w Oregonie zauważyli, że osoby z zespołem metabolicznym mają większe zapotrzebowanie na witaminę E niż osoby zdrowe. Być może wynika to z tego, iż osoby z tym zespołem mają wyższy poziom stresu oksydacyjnego, który wymaga większej dawki antyoksydantów, m. in. witaminy E. Już od dawna wiadomo, że witamina E jest wskazana u osób z miażdżycą. To odkrycie w sposób dość obiektywny to potwierdza. Z badań naukowców wynika, że osoby z zespołem metabolicznym potrzebują 30-50% więcej witaminy E niż osoby zdrowe. Stosując witaminę E należy pamiętać, że zdecydowanie lepsza jest ta ze źródeł naturalnych, gdyż zawiera zespół 4 tokoferoli i 4 tokotrienoli, czyli 8 naturalnych związków. To całkowicie inny produkt niż ten, który jest powszechnie dostępny w aptekach i składa się jedynie z 1 związku chemicznego, najczęściej alfa-tokoferolu. Naturalna witamina E znajduje się w migdałach, zarodkach pszennych, oleju, a także w niektórych warzywach oraz w preparacie Witamina E Ojca Grzegorza, który zawiera 4 tokoferole i 4 tokotrienole pochodzące z naturalnych surówców. Ważne, aby preparat zawierający te prozdrowotne substancje, miał jakość farmaceutyczną. Taki standard zapewnia Witamina E Ojca Grzegorza.

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »