Tlenek azotu poprawia słuch

 

Tlenek azotu (NO) jest związkiem chemicznym, wydzielającym się we wnętrzu naczyń krwionośnych. Rozszerza je, a przez to poprawia ukrwienie, m.in. w obrębie ślimaka, który jest częścią ucha wewnętrznego. Jest to miejsce, gdzie dźwięk pobudza włókna nerwowe. W nim odbieramy dźwięki z otoczenia. Wiedza o roli tlenku azotu znalazła zastosowanie m.in. w leczeniu osłabionego

 

Tlenek azotu (NO) jest związkiem chemicznym, wydzielającym się we wnętrzu naczyń krwionośnych. Rozszerza je, a przez to poprawia ukrwienie, m.in. w obrębie ślimaka, który jest częścią ucha wewnętrznego. Jest to miejsce, gdzie dźwięk pobudza włókna nerwowe. W nim odbieramy dźwięki z otoczenia. Wiedza o roli tlenku azotu znalazła zastosowanie m.in. w leczeniu osłabionego słuchu oraz szumów usznych. Niektóre zioła mają możliwość zwiększania wydzielania tlenku azotu w naczyniach krwionośnych, są to np. liść miłorzębu japońskiego i korzeń żeń-szenia. Zastosowanie ekstraktów z tych roślin w wielu przypadkach poprawia słuch, ale także likwiduje niektóre przykre dolegliwości, takie jak szumy uszne i inne nieprzyjemne wrażenia dźwiękowe: piski, dzwonienia, zatykania uszu, łagodzi także zawroty głowy. W Centrum Ziołolecznictwa niejednokrotnie obserwujemy u pacjentów z zaburzeniami słyszenia, poprawę po zastosowaniu suplementu diety Memobon, który zawiera w swym składzie ekstrakty z liścia miłorzębu japońskiego, korzenia żeń-szenia i magnez. Memobon zwiększa ukrwienie mózgu i przy dłuższym stosowaniu poprawia pamięć i koncentrację. Zwiększenie wydzielania tlenku azotu dokonuje się także poprzez słuchanie pewnych rodzajów muzyki. Z prac naukowych z zakresu muzykoterapii wynika, że taki efekt wywołuje słuchanie muzyki sprawiającej radość słuchaczowi.

Szczególnie dobrze do tego celu nadaje się słuchanie muzyki klasycznej Mozarta, Bacha i Vivaldiego. Bardzo dobrze przebadane są prozdrowotne własności słynnego kanonu D-dur Pacherbela. Ten utwór muzyczny u wielu osób nie tylko zwiększał wydzielanie tlenku azotu, ale także zmniejszał uczucie lęku oraz obniżał ciśnienie tętnicze krwi i tętno. Należy zaznaczyć, że wyżej wymienione utwory muzyczne wykorzystywane są także do poprawy zapamiętywania w różnych koncepcjach edukacyjnych. Być może to tlenek azotu przyczynia się do zwiększenia efektywności uczenia się, a także poprawy słuchu. Odpowiada on za poprawę ukrwienia miejsca, w którym odbieramy wrażenia dźwiękowe, czyli ślimaka a także zwiększa ukrwienie w obrębie kory mózgowej gdzie wrażenia dźwiękowe są analizowane. Ma to szczególne znaczenie dla osób starszych, u których ukrwienie tkanek jest gorsze. To właśnie u osób starszych uzyskuje się najlepsze efekty w poprawie słuchu wykorzystując do tego zioła stymulujące wydzielanie tlenku azotu. Osoby, które szczególnie zainteresował ten artykuł pragniemy odesłać na naszą stronę internetową www.bonimed.pl zakładka baza wiedzy, do artykułu „Czarna jagoda wzmacnia pamięć i poprawia wzrok”, w którym przytaczamy dane naukowe o tym jak ekstrakty z borówki czarnej stymulują pracę tych części mózgu, które odpowiedzialne są za prawidłowy wzrok, słuch i pamięć.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »