Szpinak dobry dla dzieci i osób starszych

Szpinak tradycyjnie zalecany jest chorym w przypadku anemii wynikającej z niedoboru żelaza. Ponieważ jest on bogaty w łatwo przyswajalne żelazo w ilości 2,8 mg w 100 g (dzienne zapotrzebowanie to ok. 18 mg dla kobieti 15 mg dla mężczyzn).

Szpinak tradycyjnie zalecany jest chorym w przypadku anemii wynikającej z niedoboru żelaza. Ponieważ jest on bogaty w łatwo przyswajalne żelazo w ilości 2,8 mg w 100 g (dzienne zapotrzebowanie to ok. 18 mg dla kobieti 15 mg dla mężczyzn). Szpinak jest ponadto warzywem, które zawiera w swoim składzie duże ilości naturalnej luteiny  (9,5 mg/100 g). Zatem powinni go spożywać również chorzy na zwyrodnienie plamki żółtej siatkówki związane z wiekiem (AMD). Należy jednak pamiętać, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, dlatego nie powinni go zbyt często jeść ludzie chorzy na kamicę nerkową. Osoby, które chcą spożywać naturalną luteinę mogą suplementować dietę Oculobonem, który zawiera m.in. pochodzącą z kwiatu aksamitki naturalną luteinę oraz zeaksantynę, a także ekstrakt z owoców borówki czarnej. Cierpiący na nadwagę i otyłość powinni włączać szpinak do diety ze względu na jego niską kaloryczność. Zawarte w nim antyoksydanty spowalniają procesy starzenia. Dlatego winien on znaleźć się w jadłospisie osób palących papierosy. Szpinak jest doskonały dla osób starszych, gdyż podejrzewa się, że spowalnia proces utraty pamięci w chorobie Alzheimera, a także zabezpiecza przed chorobą Parkinsona.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »