Stres a układ odpornościowy

Wiadomo nie od dziś, że układ odpornościowy organizmu można osłabić przez stosowanie antybiotykoterapii, nadmierne wyziębienie organizmu, czy też nieprawidłową dietę.

Mało kto wie, że także stres, zwłaszcza długotrwały bardzo osłabia odporność. Często po długim stresie zapada się na infekcje układu oddechowego, czy też dróg moczowych. Ale obniżenie odporności to nie tylko większa zapadalność na infekcje, to także możliwość indukcji choroby nowotworowej. Dzieję się tak dlatego, że sprawny układ odpornościowy eliminuje wadliwe komórki nowotworowe z organizmu, a źle funkcjonujący – nie. – Umożliwia to mnożenie się tych patologicznych komórek i w konsekwencji rozwój nowotworu.

Jak temu zaradzić?

W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza chorym w przewlekłym stresie zalecamy:
1. Stosowanie środków łagodzących emocje np. Nerwobon lub krople Nerwobonisol
2. Podnoszenie odporności przez stosowanie syropu Immunobon i kapsułek Apibon
3. Profilaktykę przeciwnowotworową poprzez stosowanie Vitalbonu
4. Jeżeli ktoś w wyniku przewlekłego stresu cierpi na depresyjne zaburzenia nastroju, zalecamy Depribon 1-2 x dziennie 1 kaps.

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »