Sposób na chorobę Hashimoto

Uważa się, że jest to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych, które z czasem może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Hashimoto to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która powoduje uszkodzenie pęcherzyków i komórek tarczycy oraz tkanki śródmiąższowej. Coraz więcej dowiadujemy się o roli suplementacji diety produktami, które mogą zahamować postęp choroby. Celem takiego działania powinno być zahamowanie procesu zapalnego, który ma podłoże autoimmunologiczne. W diagnostyce choroby Hashimoto wykorzystuje się badanie poziomu przeciwciał anty-TPO oraz anty-TG. Jedną z substancji, która może wpłynąć na zahamowanie postępu tego schorzenia jest witamina D3.

Uważa się, że jest to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych, które z czasem może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Hashimoto to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która powoduje uszkodzenie pęcherzyków i komórek tarczycy oraz tkanki śródmiąższowej. Coraz więcej dowiadujemy się o roli suplementacji diety produktami, które mogą zahamować postęp choroby. Celem takiego działania powinno być zahamowanie procesu zapalnego, który ma podłoże autoimmunologiczne. W diagnostyce choroby Hashimoto wykorzystuje się badanie poziomu przeciwciał anty-TPO oraz anty-TG. Jedną z substancji, która może wpłynąć na zahamowanie postępu tego schorzenia jest witamina D3.

W jednym z badań zaobserwowano, że po 4 miesiącach suplementacji witaminą D3 u 186 pacjentów z Hashimoto i niedoborem witaminy D3, stwierdzono 20,3% spadek poziomu anty-TPO w surowicy krwi. Te wyniki sugerują, że suplementacja witaminą D3 może przyczynić się do poprawy efektywności terapii. U osób z chorobą Hashimoto wykazano, że suplementacja selenem w dawce 80-200 µg powoduje znaczący spadek poziomu przeciwciał anty-TPO i zwiększenie proporcji FT3 do FT4. Jednak z innych badań wynika, że użyta dawka selenu była zbyt wysoka. Naukowcy skłaniają się do tego, aby w naszej diecie ilość selenu była na poziomie 55 µg/dobę. Przeciętny Polak spożywa dziennie ok. 30-40 µg tego pierwiastka, zatem należałoby uzupełnić tą ilość o brakujące 20-30 µg. Z takiego też założenia wychodzimy w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza. Zalecamy naszym pacjentom suplementację diety selenem, który obecny jest w preparacie Peobon (27,5 µg w dziennej porcji). Peobon zawiera także inny potencjalnie prozdrowotny składnik mogący mieć znaczenie w profilaktyce choroby Hashimoto. Jest nim ekstrakt z korzenia piwonii białej. Suplementacja korzeniem piwonii białej, jak podają źródła naukowe, jest z powodzeniem stosowana w przypadku chorób autoimmunologicznych, takich jak np. reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), ZZSK, toczeń, łuszczyca, czy zespół Sjögrena. Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto powinny również upewnić się co do tego, że nie występuje u nich nietolerancja w stosunku do niektórych pokarmów. Więcej na ten temat napisano w artykule „Choroba Hashimoto – cichy zabójca tarczycy” dostępnym na stronie www.bonimed.pl.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »