Śmieciowe jedzenie uszkadza oczy!

 

 

Wśród mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych obserwujemy wzrost ilości różnych chorób oczu takich jak: zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD), a także uszkodzenie siatkówki zwane retinopatią. 

Naukowcy zajmujący się problemem doszli do wniosku, że spożywanie produktów zawierających duże ilości cukru pod różnymi postaciami przyczynia

 

 

Wśród mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych obserwujemy wzrost ilości różnych chorób oczu takich jak: zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD), a także uszkodzenie siatkówki zwane retinopatią. 

Naukowcy zajmujący się problemem doszli do wniosku, że spożywanie produktów zawierających duże ilości cukru pod różnymi postaciami przyczynia się do powstawania chorób oczu. 

Dowiedziono, że dieta zawierająca dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym IG (czyli takich, po których poziom glukozy w surowicy krwi szybko i znacznie rośnie) zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na jaskrę i zaćmę o prawie 80% w stosunku do tych osób, które jedzą produkty o niskim IG.

Wielbiciele słodyczy zapadają na AMD o 50% częściej niż osoby ograniczające cukier w swojej diecie. Należy przypomnieć, że choroba ta stanowi główną przyczynę utraty wzroku u osób po 60 r.ż. Dieta z dużą zawartością węglowodanów prostych przyczynia się także w istotnym stopniu do uszkodzenia siatkówki u chorych na cukrzycę, czyli do retinopatii cukrzycowej. Osoby, które zagrożone są wymienionymi przez nas schorzeniami powinny zmodyfikować swoją dietę i zadbać o jej właściwą suplementację. W przypadku chorób oczu powinna ona koniecznie zawierać dużą ilość antyoksydantów pochodzących z różnych źródeł naturalnych. 

W profilaktyce zaćmy, retinopatii oraz AMD standardowo zalecamy suplementacje diety preparatem Oculobon (2 x dz. 1 kapsułka). Zawiera on stężony ekstrakt z borówki czarnej, działający korzystnie zarówno na siatkówkę oka jak i na część kory mózgowej odpowiedzialnej za analizę obrazu. Borówka czarna ma 80-letnią tradycję stosowania w przypadku niedyspozycji wzrokowych i jest bardzo skuteczna, a przede wszystkim naturalna. 

W Oculobonie znajduje się również ekstrakt z kwiatu aksamitki, który bogaty jest w luteinę i zeaksantynę, czyli substancje niezbędne dla zdrowia plamki żółtej w przypadku AMD. Podkreślamy, iż jest to naturalna a nie syntetyczna zeaksantyna i luteina. Oculobon zawiera w swym składzie jeszcze zestaw witamin i minerałów oraz beta karoten działających korzystnie na oczy. 

Wśród przyczyn uszkodzenia siatkówki dużą rolę odgrywa zaburzenie jej ukrwienia. Dlatego w profilaktyce i leczeniu chorób stosujemy ekstrakt z miłorzębu japońskiego i owoców kasztanowca. Oba te zioła zawiera preparat Venobon, który zalecamy spożywać 1-2 x dz. 1 kapsułka. 

Osobom, które opierają swą dietę na spożywaniu dużej ilości węglowodanów, zalecamy w celu zupełnienia codziennej diety picie przed posiłkiem herbatki ziołowej Glukobonisan. Wspomaga on obniżenie  poziomu glukozy w surowicy krwi, m.in. poprzez zwolnienie wchłaniania się cukru w jelitach. Można go łączyć z lekami syntetycznymi.

 

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »