Sezon grillowy – co nam grozi?

Lato to tradycyjny sezon grillowy. W słoneczne dni weekendowe ogrody aż dymią i roznoszą naokoło smakowite zapachy.

Lato to tradycyjny sezon grillowy. W słoneczne dni weekendowe ogrody aż dymią i roznoszą naokoło smakowite zapachy.
Sielską atmosferę letniego popołudnia tylko czasami zmąci myśl: Czy, aby to co jemy jest zdrowe?

Grill niestety niesie ze sobą zagrożenia, które jednak można zminimalizować. Aby to zrobić trzeba o nich wiedzieć. Wymienimy kilka z nich i podamy środki zaradcze.

1. Jakie mięso nadaje się na grilla? – Mięso niepeklowane. Grillowanie peklowanego mięsa powoduje powstawanie nitrozoamin, które są rakotwórcze.
2. Mięso powinno być grillowanie na niezbyt gorącym żarze aby nie dopuścić do jego spalenia. Spalone mięso jest źródłem węglowodorów aromatycznych oraz wolnych rodników – związki te sprzyjają rozwojowi nowotworów i chorób układu krążenia.
3. Mięso powinno być raczej chude, gdyż kapiący na palenisko tłuszcz wydziela rakotwórczy dym, stąd też zalecamy przy grillowaniu stosowanie tacek. Zagrożenie nowotworowe wynikające z grilla należy neutralizować poprzez zjadanie sałatek warzywnych, picie soków owocowych lub zażywanie “zmiataczy” wolnych rodników np. Vitalbon 3-4 kapsułki. Przy biesiadzie dobrze też sprawdza się czerwone wino.

Inne zagrożenie wynikające z grilla to zaburzenia trawienia – potrawy z grilla są ciężkostrawne, dlatego pomocny będzie Gastrobonisol, który można zażywać przed, a w razie potrzeby po konsumpcji. Stosowanie go znacznie poprawi proces trawienia.
Potrawy mięsne, zwłaszcza z wieprzowiny to bomba cholesterolowa, dlatego można przed biesiadą zażyć 3-4 kapsułki Chitobonu – spowoduje on, że mniej tłuszczu z pokarmu wchłonie się do organizmu a to spowoduje, że zmniejszy się przyrost cholesterolu oraz przyrost wagi po grillu. Aby eliminować z organizmu cholesterol przydaje się również Lipobon, który wydatnie zmniejsza zawartość cholesterolu we krwi.

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »