Sezon grillowy – co nam grozi?

Lato to tradycyjny sezon grillowy. W słoneczne dni weekendowe ogrody aż dymią i roznoszą naokoło smakowite zapachy.

Lato to tradycyjny sezon grillowy. W słoneczne dni weekendowe ogrody aż dymią i roznoszą naokoło smakowite zapachy.
Sielską atmosferę letniego popołudnia tylko czasami zmąci myśl: Czy, aby to co jemy jest zdrowe?

Grill niestety niesie ze sobą zagrożenia, które jednak można zminimalizować. Aby to zrobić trzeba o nich wiedzieć. Wymienimy kilka z nich i podamy środki zaradcze.

1. Jakie mięso nadaje się na grilla? – Mięso niepeklowane. Grillowanie peklowanego mięsa powoduje powstawanie nitrozoamin, które są rakotwórcze.
2. Mięso powinno być grillowanie na niezbyt gorącym żarze aby nie dopuścić do jego spalenia. Spalone mięso jest źródłem węglowodorów aromatycznych oraz wolnych rodników – związki te sprzyjają rozwojowi nowotworów i chorób układu krążenia.
3. Mięso powinno być raczej chude, gdyż kapiący na palenisko tłuszcz wydziela rakotwórczy dym, stąd też zalecamy przy grillowaniu stosowanie tacek. Zagrożenie nowotworowe wynikające z grilla należy neutralizować poprzez zjadanie sałatek warzywnych, picie soków owocowych lub zażywanie “zmiataczy” wolnych rodników np. Vitalbon 3-4 kapsułki. Przy biesiadzie dobrze też sprawdza się czerwone wino.

Inne zagrożenie wynikające z grilla to zaburzenia trawienia – potrawy z grilla są ciężkostrawne, dlatego pomocny będzie Gastrobonisol, który można zażywać przed, a w razie potrzeby po konsumpcji. Stosowanie go znacznie poprawi proces trawienia.
Potrawy mięsne, zwłaszcza z wieprzowiny to bomba cholesterolowa, dlatego można przed biesiadą zażyć 3-4 kapsułki Chitobonu – spowoduje on, że mniej tłuszczu z pokarmu wchłonie się do organizmu a to spowoduje, że zmniejszy się przyrost cholesterolu oraz przyrost wagi po grillu. Aby eliminować z organizmu cholesterol przydaje się również Lipobon, który wydatnie zmniejsza zawartość cholesterolu we krwi.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »