Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Sezon grillowy – co nam grozi?

Lato to tradycyjny sezon grillowy. W słoneczne dni weekendowe ogrody aż dymią i roznoszą naokoło smakowite zapachy.

Lato to tradycyjny sezon grillowy. W słoneczne dni weekendowe ogrody aż dymią i roznoszą naokoło smakowite zapachy.
Sielską atmosferę letniego popołudnia tylko czasami zmąci myśl: Czy, aby to co jemy jest zdrowe?

Grill niestety niesie ze sobą zagrożenia, które jednak można zminimalizować. Aby to zrobić trzeba o nich wiedzieć. Wymienimy kilka z nich i podamy środki zaradcze.

1. Jakie mięso nadaje się na grilla? – Mięso niepeklowane. Grillowanie peklowanego mięsa powoduje powstawanie nitrozoamin, które są rakotwórcze.
2. Mięso powinno być grillowanie na niezbyt gorącym żarze aby nie dopuścić do jego spalenia. Spalone mięso jest źródłem węglowodorów aromatycznych oraz wolnych rodników – związki te sprzyjają rozwojowi nowotworów i chorób układu krążenia.
3. Mięso powinno być raczej chude, gdyż kapiący na palenisko tłuszcz wydziela rakotwórczy dym, stąd też zalecamy przy grillowaniu stosowanie tacek. Zagrożenie nowotworowe wynikające z grilla należy neutralizować poprzez zjadanie sałatek warzywnych, picie soków owocowych lub zażywanie “zmiataczy” wolnych rodników np. Vitalbon 3-4 kapsułki. Przy biesiadzie dobrze też sprawdza się czerwone wino.

Inne zagrożenie wynikające z grilla to zaburzenia trawienia – potrawy z grilla są ciężkostrawne, dlatego pomocny będzie Gastrobonisol, który można zażywać przed, a w razie potrzeby po konsumpcji. Stosowanie go znacznie poprawi proces trawienia.
Potrawy mięsne, zwłaszcza z wieprzowiny to bomba cholesterolowa, dlatego można przed biesiadą zażyć 3-4 kapsułki Chitobonu – spowoduje on, że mniej tłuszczu z pokarmu wchłonie się do organizmu a to spowoduje, że zmniejszy się przyrost cholesterolu oraz przyrost wagi po grillu. Aby eliminować z organizmu cholesterol przydaje się również Lipobon, który wydatnie zmniejsza zawartość cholesterolu we krwi.

ROK 2022

Styczeń 2022 KAMERUN, Nguelemendouka. Siostra Goretti Bober ze szkoły św. Teresy w Nguelemendouka, w liście do lek.med. Krzysztofa Błechy, dziękuje za dar w postaci preparatu Antybiobon. Siostra, w liście do Bonimedu pisze, że wiele dzieci ze szkoły, którym podawano Antybiobon, odzyskało radość życia.

Czytaj wiecej »

Anginbon – niezbędnik damskiej torebki.

Jak powszechnie wiadomo, w damskiej torebce można znaleźć bardzo różne rzeczy. Niektórzytwierdzą, że jest tam wszystko, ale jest jedna rzecz, która musi znaleźć się tam bezwzględnie. Jestmała, ładnie wygląda, ładnie pachnie, charakterystycznie smakuje i przyda

Czytaj wiecej »

Spokojny sen u dziecka – marzenie rodziców.

Jak powszechnie wiadomo, dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość, która często połączona jestz dużą aktywnością. Wystarczy spuścić malucha z oczu na przysłowiową chwilę, a efekty mogą byćprzerażające: pomalowane ściany, podłoga w okruchach, potargane dokumenty zostawione nastoliku, opróżnione półki

Czytaj wiecej »

Dieta i wysiłek fizyczny – najważniejsze w cukrzycy.

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje: Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii. 2.

Czytaj wiecej »