Reumatoidalne zapalenie stawów a zioła

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest to przewlekła, zapalna choroba układowa. Początkowo występuje jako stan zapalny błony maziowej stawów, potem zapalenie przenosi się na inne struktury stawowe, kaletki maziowe i pochewki ścięgniste. Czasami może dochodzić do pozastawowych objawów narządowych. RZS dotyczy głównie kobiet, które chorują 3-4 razy częściej niż mężczyźni, a szczyt zapadalności na tę chorobę następuje w okresie między 40 a 50 rokiem życia.

Standardowym lekiem używanym w RZS do modyfikacji procesu chorobowego jest metotreksat. Dlatego u pacjentów stosujących metotreksat dieta powinna być uzupełniana w witaminy grupy B, zwłaszcza w kwas foliowy. Ważną rolę w hamowaniu autoimmunizacji odgrywa ekstrakt z korzenia piwonii białej, znajduje się on min. w preparacie Peobon.

Do suplementacji w RZS stosuje się również surowce działające ochronnie na chrząstkę stawową i przeciwzapalnie.

W naszym Centrum Ziołolecznictwa stosujemy u pacjentów Artrobon complex oraz Inflabon. Zewnętrznie polecamy do smarowania płyn Reumobonisol.

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »