Potrawy i napoje terapeutyczne stosowane w przeziębieniach

Przepisy kulinarne Ojca Grzegorza Sroki.

W zależności, którego z mięs użyjemy do przyrządzenia uzyskamy rosół mniej lub bardziej rozgrzewający. Z kurczaka najmniej rozgrzewa (polecany jest, zatem w lecie), natomiast najbardziej rozgrzewa rosół z wołowiny (polecany jest w zimie).

Można też różne gatunki mięsa mieszać ze sobą.

Do 2-3 litrów wrzątku dodać kolejno szczyptę tymianku, kminku, ok. 500 g wołowiny lub innego mięsa z kawałkiem kości. Gotować to ok. 45 min (im dłużej tym potrawa bardziej  rozgrzewa).  Potem dodać ok. 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, szczyptę imbiru, można dodać szczyptę chilli, nieco soli lub vegety, trochę bazylii, pietruszki zielonej, trochę liści selera. Gotować to do zmięknięcia warzyw. Na koniec uzupełnić wodę, która odparowała wrzątkiem, dodać szczyptę majeranku i kminku. Przyprawić do smaku. Podawać można z makaronem, lanym ciastem. Można też przecedzić i pić bulion 3–4 x dziennie przy przeziębieniach.

Jest szczególnie polecany chorym na przeziębienia i rekonwalescentom. Przepis jest przykładowy. Można go modyfikować, może być również wyjściem do innych zup.

Cebula na gęsim smalcu

Potrawą, którą szczególnie polecaną w zimie i przy przeziębieniach jest „cebula na gęsim  smalcu”. Ma ona charakter typowo rozgrzewający.

Przyrządza się ją w następujący sposób (przepis na 4 osoby):

6 dużych cebul, 2 łyżki kopiaste gęsiego smalcu roztopić na patelni, dodać szczyptę majeranku, następnie łyżkę kminku, 1 łyżeczka pieprzu i tak zeszklić, tzn. delikatnie podgrzewać na małym ogniu tak, aby cebula nie zdążyła się przypalić (ok. 15–20 min.). Następnie dodać  1 łyżeczkę bazylii,  szczyptę soli, szczyptę estragonu, 4 jajka i ciągle mieszając podgrzewać aż jajka się zetną. – Na koniec dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. – Można taką potrawę jeść 1 –2 x w tygodniu w okresie zimowym.

Twarożek z czosnkiem

Do 200 g twarożku dodać 2-3 ząbki rozdrobnionego czosnku oraz nieco (ok. 2-3 łyżki) słodkiej śmietanki. Potrawę przyrządzić na 2-3 godziny przed spożyciem – wówczas działa skuteczniej, najlepiej na noc.

Z napojów rozgrzewających w przeziębieniach i stanach zapalnych układu oddechowego polecamy spożywać herbatkę z ziela tymianku, owoców kopru włoskiego, liści mięty, owoców anyżu, aronii, kwiatów hibiskusa i kłącza imbiru.

Gotową mieszankę ziołową można nabyć w sklepach zielarskich pod nazwą Lekki Oddech.

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »