Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Potrawy i napoje terapeutyczne stosowane w przeziębieniach

Przepisy kulinarne Ojca Grzegorza Sroki.

W zależności, którego z mięs użyjemy do przyrządzenia uzyskamy rosół mniej lub bardziej rozgrzewający. Z kurczaka najmniej rozgrzewa (polecany jest, zatem w lecie), natomiast najbardziej rozgrzewa rosół z wołowiny (polecany jest w zimie).

Można też różne gatunki mięsa mieszać ze sobą.

Do 2-3 litrów wrzątku dodać kolejno szczyptę tymianku, kminku, ok. 500 g wołowiny lub innego mięsa z kawałkiem kości. Gotować to ok. 45 min (im dłużej tym potrawa bardziej  rozgrzewa).  Potem dodać ok. 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, szczyptę imbiru, można dodać szczyptę chilli, nieco soli lub vegety, trochę bazylii, pietruszki zielonej, trochę liści selera. Gotować to do zmięknięcia warzyw. Na koniec uzupełnić wodę, która odparowała wrzątkiem, dodać szczyptę majeranku i kminku. Przyprawić do smaku. Podawać można z makaronem, lanym ciastem. Można też przecedzić i pić bulion 3–4 x dziennie przy przeziębieniach.

Jest szczególnie polecany chorym na przeziębienia i rekonwalescentom. Przepis jest przykładowy. Można go modyfikować, może być również wyjściem do innych zup.

Cebula na gęsim smalcu

Potrawą, którą szczególnie polecaną w zimie i przy przeziębieniach jest „cebula na gęsim  smalcu”. Ma ona charakter typowo rozgrzewający.

Przyrządza się ją w następujący sposób (przepis na 4 osoby):

6 dużych cebul, 2 łyżki kopiaste gęsiego smalcu roztopić na patelni, dodać szczyptę majeranku, następnie łyżkę kminku, 1 łyżeczka pieprzu i tak zeszklić, tzn. delikatnie podgrzewać na małym ogniu tak, aby cebula nie zdążyła się przypalić (ok. 15–20 min.). Następnie dodać  1 łyżeczkę bazylii,  szczyptę soli, szczyptę estragonu, 4 jajka i ciągle mieszając podgrzewać aż jajka się zetną. – Na koniec dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. – Można taką potrawę jeść 1 –2 x w tygodniu w okresie zimowym.

Twarożek z czosnkiem

Do 200 g twarożku dodać 2-3 ząbki rozdrobnionego czosnku oraz nieco (ok. 2-3 łyżki) słodkiej śmietanki. Potrawę przyrządzić na 2-3 godziny przed spożyciem – wówczas działa skuteczniej, najlepiej na noc.

Z napojów rozgrzewających w przeziębieniach i stanach zapalnych układu oddechowego polecamy spożywać herbatkę z ziela tymianku, owoców kopru włoskiego, liści mięty, owoców anyżu, aronii, kwiatów hibiskusa i kłącza imbiru.

Gotową mieszankę ziołową można nabyć w sklepach zielarskich pod nazwą Lekki Oddech.

ROK 2022

Styczeń 2022 KAMERUN, Nguelemendouka. Siostra Goretti Bober ze szkoły św. Teresy w Nguelemendouka, w liście do lek.med. Krzysztofa Błechy, dziękuje za dar w postaci preparatu Antybiobon. Siostra, w liście do Bonimedu pisze, że wiele dzieci ze szkoły, którym podawano Antybiobon, odzyskało radość życia.

Czytaj wiecej »

Anginbon – niezbędnik damskiej torebki.

Jak powszechnie wiadomo, w damskiej torebce można znaleźć bardzo różne rzeczy. Niektórzytwierdzą, że jest tam wszystko, ale jest jedna rzecz, która musi znaleźć się tam bezwzględnie. Jestmała, ładnie wygląda, ładnie pachnie, charakterystycznie smakuje i przyda

Czytaj wiecej »

Spokojny sen u dziecka – marzenie rodziców.

Jak powszechnie wiadomo, dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość, która często połączona jestz dużą aktywnością. Wystarczy spuścić malucha z oczu na przysłowiową chwilę, a efekty mogą byćprzerażające: pomalowane ściany, podłoga w okruchach, potargane dokumenty zostawione nastoliku, opróżnione półki

Czytaj wiecej »

Dieta i wysiłek fizyczny – najważniejsze w cukrzycy.

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje: Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii. 2.

Czytaj wiecej »