Potrawy i napoje terapeutyczne stosowane w przeziębieniach

Przepisy kulinarne Ojca Grzegorza Sroki.

W zależności, którego z mięs użyjemy do przyrządzenia uzyskamy rosół mniej lub bardziej rozgrzewający. Z kurczaka najmniej rozgrzewa (polecany jest, zatem w lecie), natomiast najbardziej rozgrzewa rosół z wołowiny (polecany jest w zimie).

Można też różne gatunki mięsa mieszać ze sobą.

Do 2-3 litrów wrzątku dodać kolejno szczyptę tymianku, kminku, ok. 500 g wołowiny lub innego mięsa z kawałkiem kości. Gotować to ok. 45 min (im dłużej tym potrawa bardziej  rozgrzewa).  Potem dodać ok. 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, szczyptę imbiru, można dodać szczyptę chilli, nieco soli lub vegety, trochę bazylii, pietruszki zielonej, trochę liści selera. Gotować to do zmięknięcia warzyw. Na koniec uzupełnić wodę, która odparowała wrzątkiem, dodać szczyptę majeranku i kminku. Przyprawić do smaku. Podawać można z makaronem, lanym ciastem. Można też przecedzić i pić bulion 3–4 x dziennie przy przeziębieniach.

Jest szczególnie polecany chorym na przeziębienia i rekonwalescentom. Przepis jest przykładowy. Można go modyfikować, może być również wyjściem do innych zup.

Cebula na gęsim smalcu

Potrawą, którą szczególnie polecaną w zimie i przy przeziębieniach jest „cebula na gęsim  smalcu”. Ma ona charakter typowo rozgrzewający.

Przyrządza się ją w następujący sposób (przepis na 4 osoby):

6 dużych cebul, 2 łyżki kopiaste gęsiego smalcu roztopić na patelni, dodać szczyptę majeranku, następnie łyżkę kminku, 1 łyżeczka pieprzu i tak zeszklić, tzn. delikatnie podgrzewać na małym ogniu tak, aby cebula nie zdążyła się przypalić (ok. 15–20 min.). Następnie dodać  1 łyżeczkę bazylii,  szczyptę soli, szczyptę estragonu, 4 jajka i ciągle mieszając podgrzewać aż jajka się zetną. – Na koniec dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. – Można taką potrawę jeść 1 –2 x w tygodniu w okresie zimowym.

Twarożek z czosnkiem

Do 200 g twarożku dodać 2-3 ząbki rozdrobnionego czosnku oraz nieco (ok. 2-3 łyżki) słodkiej śmietanki. Potrawę przyrządzić na 2-3 godziny przed spożyciem – wówczas działa skuteczniej, najlepiej na noc.

Z napojów rozgrzewających w przeziębieniach i stanach zapalnych układu oddechowego polecamy spożywać herbatkę z ziela tymianku, owoców kopru włoskiego, liści mięty, owoców anyżu, aronii, kwiatów hibiskusa i kłącza imbiru.

Gotową mieszankę ziołową można nabyć w sklepach zielarskich pod nazwą Lekki Oddech.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »