Za nadwrażliwość pokarmową uznaje się każdą nieprawidłową reakcję organizmu po spożyciu pokarmu. Może ona występować pod postacią reakcji alergicznej, czyli uczuleniowej np. uczulenie na gluten pochodzący ze zbóż lub uczulenie na białko mleka krowiego. Nadwrażliwość na pokarmy może być też niealergiczna i klasycznym tego przykładem jest nietolerancja laktozy - (cukru mlecznego) wynikająca z braku laktazy,

Pieczenie w nadbrzuszu i za mostkiem może mieć niebezpieczne czyli sercowe tło ale może to być jedynie zgaga. Jest ona wywoływana cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku.
Problem zgagi jest może niegroźny w porównaniu do ewentualnej choroby serca, ale uciążliwy i dość powszechny. Zgaga codziennie towarzyszy 5 do 10% ludzi a 20% ma ja co najmniej 1 x w tygodniu

Pomocne

Lato to czas, w którym mogą pojawić się nieco częściej niż w pozostałych porach roku bóle brzucha. Związane to jest z podróżami, zmianą kuchni, grillem czy też wysokimi temperaturami, które mają wpływ na produkty żywnościowe.
- Najczęstszym rodzajem bólów brzucha latem jest ból wywołany ostrym stanem zapalnym błony śluzowej żołądka spowodowanym zatruciem pokarmowym. Związane jest to ze spożyciem

Początek jesieni to czas, w którym nasilają się dolegliwości związane z problemami żołądkowymi. Tradycyjnie w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza zalecamy pacjentom mającym dolegliwości żołądkowe, poza naparami z ziół i kroplami, spożywanie kefiru, zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego.
Z radością przyjęliśmy zatem artykuł w niezwykle prestiżowym piśmie poświęconym chorobom przewodu pokarmowego,

Błonnik to składnik rośliny, którego ludzki organizm nie trawi. Nie znaczy to, że jest on zbędny w naszej diecie.
Wręcz przeciwnie.

Błonnik:
1. Zapobiega zaparciom, gdyż pobudza ukrwienie jelit i perystaltykę jelit.
2. Zapobiega uchyłkom i hemoroidom, ponieważ zapewnia luźne stolce, chłonąc wodę zapobiega nadmiernemu odwodnieniu mas kałowych.
3. Skraca czas pasażu jelitowego - oznacza to

Dieta proteinowa Dukana jest obecnie bardzo modną metodą odchudzania się. Jest to czteroetapowa dieta, w której w pierwszym etapie nie spożywa się w ogóle warzyw i owoców, a w drugim niewiele. Problemem tej diety jest zatem niejedzenie warzyw i owoców, co sprawia, że nie dostarczamy do organizmu błonnika, a to skutkuje miedzy innymi zaparciami.
Błonnik, którego brak w tej diecie można uzupełnić stosując Regulobon.

 

Już ojciec medycyny Hipokrates zauważył, że jelita z wiekiem stają się leniwe. Była to obserwacja poczyniona przez praktyka. Teraz w dobie medycyny XXI wieku wiemy już, dlaczego jelita stają się bardziej leniwe z wiekiem. Leniwość ta wynika z zaburzeń ukrwienia i unerwienia jelit oraz ze zmniejszonej perystaltyki, co powoduje zaburzenia wydalania. Nie jest dla nikogo tajemnicą, że ludzi

O tym, że jedzenie ma wpływ na zdrowie wie każdy wrzodowiec. Gdyż każdy wrzodowiec pamięta ten kamień w żołądku po zjedzeniu np. karczku przyrządzonego na grillu. Stąd też należy wiedzieć jak nie obciążać dietą chorego żołądka i dwunastnicy. Zasady, te to:
- Jeść posiłki 4-5 razy w ciągu dnia,
- Ostatni posiłek jeść nie później niż 3 godz. przed snem,
- Jeść powoli - aby przeżuć

Suplementacja w zaburzeniach wytwarzania i przepływu żółci ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego trawienia, zwłaszcza tłuszczów. Fizjologiczny przepływ żółci w drogach żółciowych oraz prawidłowa kurczliwość pęcherzyka żółciowego ułatwia eliminację żółci z dróg żółciowych. Ma to znaczenie dla profilaktyki kamicy, a także dla osób, które kamicę już mają. U 10-15% osób chorych na kamicę złogi

Pierwotna przyczyna paradontozy najczęściej wynika z nieprawidłowej higieny jamy ustnej umożliwiającej namnażanie się na zębach bakterii. Dzieje się tak wtedy, gdy na szkliwie zębów pojawia się miękki nalot, który następnie przekształca się w wielowarstwową płytkę nazębną. Porowata powierzchnia płytki nazębnej stanowi doskonałe siedlisko dla bakterii wytwarzających toksyny. Toksyny te powodują stan