Uważa się, że jest to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych, które z czasem może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Hashimoto to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która powoduje uszkodzenie pęcherzyków i komórek tarczycy oraz tkanki śródmiąższowej. Coraz więcej dowiadujemy się o roli suplementacji diety produktami, które mogą zahamować postęp choroby. Celem takiego działania powinno być zahamowanie procesu zapalnego, który ma podłoże autoimmunologiczne. W diagnostyce choroby Hashimoto wykorzystuje się badanie poziomu przeciwciał anty-TPO oraz anty-TG. Jedną z substancji, która może wpłynąć na zahamowanie postępu tego schorzenia jest witamina D3. U osób z chorobą Hashimoto wykazano, że suplementacja selenem w dawce 80-200 µg powoduje znaczący spadek poziomu przeciwciał anty-TPO i zwiększenie proporcji FT3 do FT4. Jednak z innych badań wynika, że użyta dawka selenu była zbyt wysoka. Naukowcy skłaniają się do tego, aby w naszej diecie ilość selenu była na poziomie 55 µg/dobę. Przeciętny Polak spożywa dziennie ok. 30-40 µg tego pierwiastka, zatem należałoby uzupełnić tą ilość o brakujące 20-30 µg. Z takiego też założenia wychodzimy w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza. Zalecamy naszym pacjentom suplementację diety selenem, który obecny jest w preparacie Peobon (27,5 µg w dziennej porcji). Peobon zawiera także inny potencjalnie prozdrowotny składnik mogący mieć znaczenie w profilaktyce choroby Hashimoto. Jest nim ekstrakt z korzenia piwonii białej. Suplementacja korzeniem piwonii białej, jak podają źródła naukowe, jest z powodzeniem stosowana w przypadku chorób autoimmunologicznych, takich jak np. reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), ZZSK, toczeń, łuszczyca czy zespół Sjögrena. Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto powinny również upewnić się co do tego, że nie występuje u nich nietolerancja w stosunku do niektórych pokarmów.

Powiązane produkty