Witaminę E odkryto w 1922 roku i nazwano tokoferolem. W istocie było to 8 związków chemicznych: 4 tokoferole i 4 tokotrienole. Niestety w latach 40 ubiegłego wieku chemicznie wytworzono alfa tokoferol i nazwano go witaminą E, naszym zdaniem w sposób nieuprawiony, dlatego, że była to jedynie jedna z 8 występujących w naturalnej witaminie E substancji.

Zapotrzebowanie na witaminę C jest zależne od stanu zdrowia i to nie tylko fizycznego, ale i psychicznego. Jeżeli żyjemy w stresie lub chorujemy na choroby zapalne, albo nowotwory nasze zapotrzebowanie na witaminę C radykalnie rośnie.

Naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute odkryli, że wysoki poziom witaminy D daje szansę na wydłużenie życia pacjentów chorych na raka mających przerzuty nawet o 35%. Badanie dotyczyło raka jelita grubego. Wysoki poziom witaminy D w naszym organizmie sprzyja profilaktyce przeciwnowotworowej, prawidłowej mineralizacji kości oraz zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dlaczego w ostatnich latach witaminy przeżywają swój renesans? Ponieważ do niedawna myślano, że obecna dieta jest tak zrównoważona, iż nie ma potrzeby ich dodatkowego dostarczania. Okazuje się jednak, że taka potrzeba istnieje. Witaminy nie należą do typowych składników pokarmowych i pełnią jedynie funkcję regulacyjną.

Wytwarzając produkty jakiegokolwiek rodzaju dbać należy o ich jak najwyższą jakość. Aby ją zapewnić wprowadzono różnorakie systemy zarządzania jakością. Nie inaczej jest u producentów wytwarzających leki i żywność prozdrowotną. Laboratorium Medycyny Naturalnej

Bonimed produkuje leki roślinne, naturalne suplementy diety oraz naturalne kosmetyki posiadające najwyższe standardy jakości, monitorowane przez służby zapewniające jakość wewnątrz firmy, jak i instytucje zewnętrzne.