Okres jesieni i zimy to czas, kiedy wielu z  nas będzie wymagać terapii antybiotykowej. Wiązać się to będzie z niebezpieczeństwem zniszczenia bakterii probiotycznych, które bytują w jelitach. Aby ustrzec się tej sytuacji w czasie antybiotykoterapii i po niej należy stosować probiotyki i prebiotyki. Te pierwsze to prozdrowotne bakterie, których dostarczenie do jelit powoduje, że nie rozwiną się w nich chorobotwórcze bakterie i grzyby, a prebiotyki to grupa substancji, które można nazwać pożywieniem dla prozdrowotnych bakterii. Naszym pacjentom, którzy mają problemy z florą jelitową, wynikające z antybiotykoterapii lub innych przyczyn, rekomendujemy przyjmowanie probiotycznego preparatu Bactibon complex. Zawiera on w swoim składzie 7 różnych szczepów bakterii, które są dodatkowo zamknięte w mikrokapsułkach, co chroni je w trakcie transportu przez przewód pokarmowy przed uszkodzeniem przez kwas solny zawarty w żołądku. Czasami zalecamy również spożywanie Regulobonu. Poza bakteriami zawiera on błonnik z nasion owsa i błonnik z babki jajowatej a także inulinę. Wszystkie te substancje wykazują działanie prebiotyczne. Jako, że stosowanie prebiotyków pod postacią błonnika, nie zawsze jest akceptowane przez małe dzieci, zalecamy wtedy stosowanie samej inuliny w proszku, która rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak, co sprawia, że dzieci spożywają tą formę prebiotyku bez problemu. W naszym Centrum Ziołolecznictwa zalecamy Inulinę Ojca Grzegorza pochodzenia naturalnego. Jej źródłem jest korzeń cykorii. Inulina może służyć nawet do słodzenia potraw, choć nie ma tak intensywnie słodkiego smaku jak cukier.

Powiązane produkty