cukrzyca to epidemia, która rozszerza się na cały świat. Pisaliśmy już wiele na temat profilaktyki, która ma za zadanie przeciwdziałać powikłaniom cukrzycowym. Tym razem chcielibyśmy przedstawić kilka surowców zielarskich obniżających poziom glukozy w surowicy krwi.• owocnia fasoli - pobudza wydzielenie insuliny z wysp trzustkowych. Niektórzy autorzy porównują siłę działania 1 filiżanki naparu z tego surowca z 3 jednostkami insuliny. Wykazano, że stosowanie wyciągów z owocni fasoli u zwierząt znamiennie obniża glikemię poposiłkową i zmniejsza obwodową insulinooporność nie wpływając jednocześnie na stężenie glukozy we krwi na czczo. • cynamonowiec cejloński - jest surowcem, który ma wpływ na metabolizm glukozy w organizmie, ale mechanizm działania jest dość oryginalny. Zawarte w surowcu bioaktywne substancje wykazują w stosunku do komórek organizmu efekt insulinopodobny i to jest prawdopodobnie najważniejszą przyczyną jego stabilizującego wpływu na poziom glukozy w surowicy krwi. Przypuszcza się, że cynamonowiec wykazuje pozytywne oddziaływanie na receptory insulinowe. Stymuluje ponadto syntezę glikogenu w wątrobie. • liść pokrzywy - jest inhibitorem α-glukozydazy, co sprawia, że węglowodany złożone są wolniej rozkładane do cukrów prostych w jelitach. • liść morwy białej - podobnie jak liść pokrzywy, obniża poziom glukozy w surowicy poprzez inhibicję α-glukozydazy. To powoduje zmniejszenie wchłaniania węglowodanów z jelit. Zwiększa ponadto ilość wydzielanej insuliny. Podawany jako napar, łącznie z liściem borówki czarnej i owocnią fasoli, obniża zarówno poziom glukozy w surowicy krwi, jak i HbA1c. Wszystkie te surowce występują w mieszance Glukobonisan. Bardzo dobre efekty w przypadku cukrzycy osiągamy stosując Alerbon. Wiąże się z to z obniżającym poziom glukozy w surowicy krwi olejem z czarnuszki siewnej wchodzącym w jego skład. Czasami osiągamy tak spektakularne efekty, że pacjenci są zmuszeni do obniżenia dawek leków stosowanych w cukrzycy. Ponadto, jak wynika z badań naukowych na zwierzętach, olej z nasion czarnuszki siewnej zmniejsza uszkodzenie włókien nerwowych, które powodowane jest przez wysoki poziom glukozy w surowicy krwi. Może to być spowodowane tym, że czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Czasami spotykamy się z sytuacją, gdy zgłaszają się do nas pacjenci informujący o tym, że stosują wszystkie zalecane przez lekarza leki na cukrzycę, a poziom glukozy i tak jest wysoki. Wtedy zalecamy im suplementację diety Glukobonisanem oraz Alerbonem i okazuje się, że poziom glukozy zmniejsza się do wartości prawidłowych, a nierzadko pacjenci mogą nawet zmniejszyć dawkowanie leków syntetycznych. Pisząc o cukrzycy musimy jasno zaznaczyć, że chorzy cierpiący na tą chorobę muszą wystrzegać się cukrów prostych w swojej diecie, tyczy się to zarówno pokarmów, jak i słodkich napojów, również alkoholowych a szczególnie piwa.

Powiązane produkty