Jest rzeczą powszechnie wiadomą, że dieta śródziemnomorska bogata w warzywa i owoce zmniejsza zapadalność na choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę i artretyzm. Jednym z królów diety śródziemnomorskiej, prócz oliwy i wina, są pomidory. Poddano je zatem wnikliwej analizie, w wyniku której okazało się, że jedną z kluczowych prozdrowotnych substancji, którą zawierają te dorodne warzywa, jest czerwony barwnik zwany likopenem.

Wykazano, iż jest to substancja o działaniu antyoksydacyjnym, która potencjalnie działa przeciwnowotworowo, zwłaszcza w przypadku raka prostaty. Likopen zawarty w pomidorach zmniejsza także prawdopodobieństwo zachorowania na choroby układu krążenia. Zaobserwowano, że im więcej likopenu znajduje się w osoczu i tkance tłuszczowej, tym wolniej zwęża się światło naczyń krwionośnych (co jest istotą miażdżycy). Potwierdzono to zjawisko również w badaniu na ponad 65 000 kobiet. Te, które spożywały więcej pomidorów, miały niższe ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz zawał serca. W jakiej formie najlepiej spożywać pomidory? Okazało się, że w tym przypadku przetwory, zwłaszcza te, gdzie pomidory występują z oliwą lub olejami roślinnymi, wykazują lepsze właściwości terapeutyczne niż warzywo w postaci surowej. Nawet suszone pomidory, ale w połączeniu z oliwą z oliwek, okazały się świetnym sposobem ich spożywania. Dieta śródziemnomorska jest często zalecana osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego łącznie z preparatami ziołowymi, takimi jak słynne krople geriatryczne Ojca Grzegorza Cardiobonisol czy preparat w kapsułkach Cardiobon. Sugerujemy też naszym pacjentom zażywanie podjęzykowo kropli zawierających ekstrakt ze skórek winogron o nazwie Resveratrol Esencja wina w kroplach.

Powiązane produkty