Leczenie nowotworów budzi liczne kontrowersje. W dosyć prestiżowym czasopiśmie jakim jest Rynek Zdrowia opublikowano artykuł, w którym czytamy, że tylko połowa wprowadzonych do terapii w latach 2009-2013 leków przedłużała zgodnie z zapowiedziami życie chorych lub przynajmniej poprawiała jego jakość. 49 procent leków w ogóle nie spełniało tych kryteriów. Ta sytuacja szczególnie nastraja do poszukiwania komplementarnych wobec farmakoterapii metod terapeutycznych, które mogłyby przynieść u pacjentów nowotworowych dobre efekty. Jedną z takich metod wydaje się być dieta ketogeniczna. Jej głównym założeniem jest radykalne ograniczenie przyjmowania węglowodanów i zwiększenie ilości spożywanych pokarmów tłuszczowych.

Zespół profesora Jana Lubińskiego z Pomorskiego Uniwersytety Medycznego wykrył, że ponad połowa z mieszkańców Polski jest zatruta metalami ciężkimi, takimi jak ołów, rtęć, kadm. Powoduje to zwiększenie ryzyka raka. Zatrucie środowiska jest głównym źródłem ołowiu w organizmie, a rtęć w dużej mierze pojawia się na skutek stosowania licznych kosmetyków. Kadm kumuluje się w rybach morskich, które spożywamy.

16 stycznia 2018 roku mija 102 rocznica urodzin profesora Aleksandra Ożarowskiego. Profesor Ożarowski należał bez wątpienia do najwybitniejszych luminarzy wiedzy fitoterapeutycznej. Bywał on stałym gościem Ojca Grzegorza Sroki, średnio raz w roku przyjeżdżał na miesięczny pobyt w Klasztorze Rychwałdzkim i wtedy to mieliśmy możliwość obcowania z tym wielkim umysłem.

Jak wynika z raportu WHO w ciągu najbliższych 20 lat liczba nowych zachorowań na nowotwory na świecie wzrośnie do 22 mln na rok, a śmiertelność do 13 mln. W 2012 z powodu nowotworów umarło 8,2 mln pacjentów. Naukowcy szacują, że w 2032 będzie to 13 mln. Naukowcy apelują o zaangażowanie rządów w profilaktykę przeciwnowotworową.

Historia stosowania witaminy C w leczeniu nowotworów ma prawie 50 lat. Zaczęli ją stosować L. Pauling oraz E. Cameron. Coraz częściej czyta się na temat pozytywnych efektów jej działania.

Tak brzmi tytuł konferencji naukowej, która w dniach 11 i 12 maja odbyła się w Krośnie. Organizatorami Konferencji był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Dolnośląskie Centrum Onkologii oraz Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Krośnie.

Naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute odkryli, że wysoki poziom witaminy D daje szansę na wydłużenie życia pacjentów chorych na raka mających przerzuty nawet o 35%. Badanie dotyczyło raka jelita grubego. Wysoki poziom witaminy D w naszym organizmie sprzyja profilaktyce przeciwnowotworowej, prawidłowej mineralizacji kości oraz zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60 %. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60 % - twierdzą uczeni z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Regularne spożywanie warzyw, owoców, a także soków może zapewnić organizmowi wysoki potencjał antyoksydacyjny, niwelujący uszkodzenia ważnych struktur komórkowych, dzięki czemu nie dochodzi do kolejnych faz procesu nowotworowego - podkreśla prof. Wądołowska.

Często spotykamy się z zapytaniami jak suplementować dietę, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór a w razie zachorowania jakimi produktami naturalnymi uzupełnić diety, aby wspomóc proces leczenia. Na międzynarodowej konferencji organizowanej m.in. przez Dolnośląskie Centrum Onkologii prezentowaliśmy pracę pt. Potencjał przeciwnowotworowy wybranych substancji roślinnych.

 

 

Choroby nowotworowe dotykają coraz większej grupy osób. Pomimo stałego postępu w dziedzinie chemioterapii, radioterapii oraz chirurgii onkologicznej ilość chorych umierających na nowotwory rośnie. Jest to impulsem do tego, aby rozszerzyć poszukiwania potencjalnych leków o rośliny.

Nasze koncepcje działań przeciwnowotworowych z użyciem roślin zmieniają się