Zespół metaboliczny obejmuje czynniki zwiększające ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz związanych z nimi powikłań naczyniowych. Diagnozuje się go u osób, którym można przypisać, co najmniej trzy z poniższych objawów: otyłość brzuszną, podwyższony poziom lipidów, wysokie ciśnienie krwi, przewlekły stan zapalny, skłonność do zakrzepów, oporność na insulinę, zaburzenia tolerancji glukozy.

Głównym działaniem ziół w przypadku cukrzycy jest profilaktyka powikłań tej choroby, czyli ochrona naczyń krwionośnych, siatkówki oka oraz zapobieganie neuropatiom.

Kości mogą ulec złamaniom w zasadzie w każdym miejscu. Jednakże pewne obszary naszego układu kostnego są bardziej narażone na ich wystąpienie. Typowym miejscem, które ulega złamaniu np. w czasie upadku na śliskim podłożu jest okolica nadgarstka.

Cukrzyca to wedle definicji naukowej zaburzenie przemiany materii, spowodowane całkowitym lub względnym niedoborem insuliny. Cukrzycę dzielimy na typu 1. Spowodowana jest ona zniszczeniem komórek β wysp trzustkowych przez proces autoimmunologiczny.

W społeczeństwie dominuje przekonanie, że cukrzyca jest spowodowana zbyt małą ilością insuliny w surowicy krwi. Dla przypomnienia, insulina to hormon, który umożliwia transport cukru, a konkretnie glukozy z krwi do komórek. Istotnie, czasami przeświadczenie, że mamy zbyt mało insuliny i to jest powodem cukrzycy, jest prawdą. Jednak w wielu przypadkach jest wręcz odwrotnie. To znaczy, w naszej krwi krąży za duża ilość insuliny, a problem polega na tym, że tkanki, na które insulina ma normalnie działać, tracą wrażliwość na jej działanie.

 

Pytania o ziołowe leczenie cukrzycy są bardzo częste. Zioła oczywiście wpływają na redukcję poziomu glukozy w surowicy krwi. W CZOG  w celu suplementacji diety zalecamy picie przed jedzeniem naparu z mieszanki ziołowej Glukobonisan 1-3 x dz. w zależności od nasilenia objawów chorobowych. Jednakże główną rolą ziół w cukrzycy jest zmniejszanie prawdopodobieństwa pojawienia się powikłań cukrzycowych

Od wielu lat namawiamy naszych pacjentów z nadwagą i otyłością, aby rezygnowali ze spożywania cukrów prostych zawartych w słodyczach i tzw. pieczywie cukierniczym. Zjadając takie produkty nie można się skutecznie odchudzić, dlatego, że nagłe wchłonięcie się dużej ilości glukozy do krwi, powoduje znaczne wydzielanie insuliny.

Insulina radykalnie obniża poziom glukozy nawet

Problem ten poruszany jest u nas nie po raz pierwszy. Wynika to z faktu, że mamy inne poglądy na temat stabilizacji poziomu cholesterolu we krwi od powszechnie obowiązujących. Ostatnio znowu pojawiły się kolejne doniesienia o negatywnym oddziaływaniu statyn, czyli leków syntetycznych powszechnie używanych do obniżania poziomu cholesterolu u osób z cukrzycą lub z predyspozycjami do

Cukrzyca to zaburzenie przemiany materii, spowodowane całkowitym lub względnym niedoborem insuliny.

Etiologia:

Cukrzyca typu 1 spowodowana jest zniszczeniem komórek B wysp trzustkowych przez proces autoimmunologiczny,

Cukrzyca typu 2 (9/10 wszystkich przypadków wywołana jest:

–  upośledzeniem wydzielania insuliny,

– zmniejszeniem wrażliwości tkanek

Cukrzyca uznana została przez WHO chorobą cywilizacyjną. Nie mogło stać się inaczej skoro od połowy lat 80-tych liczba zachorowań na tą chorobę wzrosła sześciokrotnie. Na świecie cukrzycę ma 260 mln ludzi (dane na 2008 r.), a prognozy są jeszcze gorsze. Do 2025 roku na to schorzenie chorować będzie prawdopodobnie 380 milionów ludzi.

Zioła używane są w 2 celach:
1. Do stabilizacji poziomu cukru