Kapuśniak (kwaśnica)

 

Potrawa ta jest znakomitym regulatorem całego przewodu pokarmowego. Jest szczególnie polecana po chorobie w okresie rekonwalescencji. Pomocna jest w zaparciach, pasożytach jelitowych i niestrawności.

 

Oto przepis: zagotować 2 – 3 litry wody. Dodać w kolejności szczyptę tymianku, kurkumy.  Włożyć ok. 400 g mięsa wieprzowego z kością, może być porcja rosołowa, dodać 2 łyżeczki kminku i gotować to ok. 1 godz. (można dłużej), po czym dodać 1 średnią startą marchewkę i pietruszkę, 1 cebulę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, ½ łyżeczkę vegety i 300 – 400 g kiszonej kapusty, dalej dodać szczyptę tymianku, ponownie 1 łyżeczkę kminku, liść laurowy, 4 ziarna angielskiego ziela, szczyptę pieprzu, szczyptę soli i bazylii. To wszystko gotować do uzyskania miękkości.

 

Barszcz Przeworski


Do gotującej się wody (2 – 3 litry) dodać szczyptę tymianku, 1 łyżeczkę kminku oraz ok. 200 – 300 g wołowiny  z kawałkiem kości. Gotować to ok. 1/2 godzinę, po czym dodać 400 g botwinki i 1 średni drobno pokrojony burak, (jeżeli nie mamy botwinki to 2 – 3 buraki).

Następnie dodać drobno pokrojone ziemniaki, 30 – 40 dkg, 2 średnio pokrojone cebule, 4 ząbki czosnku, szczyptę soli, ½ łyżeczkę vegety. Z kolei dodajemy uprzednio namoczoną w wodzie fasolę - ok. 1 szklankę (ja preferuję fasolę jasiek). Dodajemy ½ łyżeczkę zielonego lub suszonego kopru. Można też dodać szczyptę bazylii. Następnie gotujemy to do uzyskania miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy wodą z mąką, najlepiej pszenną (ok. 2 łyżki). Następnie wyjmujemy mięso, dolewamy trochę wrzątku aby uzupełnić wyparowaną wodę, dodajemy pieprz i sól do smaku.

Barszcz tak przyrządzony jest doskonałą potrawą, zarówno na porę ciepłą jak i zimną. Polecam ją przy przeziębieniach, u rekonwalescentów oraz chorym na choroby nowotworowe.

 
Kasze

 

Kasze są pokarmem najbardziej  zrównoważonym z produktów wykorzystywanych na co dzień.  Kasze łatwo się trawią, są dobrze przyswajalne przez organizm, zawierają wiele cennych składników, np. dużą ilość witamin z grupy B, dużo magnezu i wapnia.

Płatki owsiane mają korzystne działanie zwłaszcza u osób starszych, palaczy papierosów, chorych cierpiących na problemy żołądkowe, jelitowe, zwłaszcza częste biegunki.

Kasza kukurydziana korzystna jest w problemach żołądkowych, jelitowych i trzustkowych. Jest również dobrym dodatkiem do  pikantnych sosów i zup.

Kasza manna, jest kaszą której nie polecam. Nie powinny jej jeść  osoby starsze i niemowlęta. Jeżeli chcemy jej używać to pod postacią dodatku do zup.

 

 

Kasza gryczana z mięsem

 

Na patelni podsmażyć 50 dkg mięsa, może być wołowe, wieprzowe lub cielęcina. Dodać nieco bazylii, można też dodać trochę szynki. Mięso powinno być pokrojone w kostkę.  Na osobnej patelni podsmażyć 4 duże pokrojone w plastry cebule i 4 ząbki czosnku. W osobnym garnku ugotować na sypko ok. 1,5 szklanki kaszy gryczanej. Następnie połączyć kaszę z podsmażonym mięsem, cebulą i czosnkiem. Wszystko to podsmażyć na niewielkiej ilości oleju ciągle mieszając i kolejno dodawać - 1 łyżeczkę imbiru, szczyptę pieprzu, szczyptę papryki, następnie sól do smaku, bazylię, zieloną pietruszkę (garść), szczyptę koperku, szczyptę kurkumy, szczyptę kminku 3 szklanki wrzątku i 1 łyżkę masła. Wszystko dokładnie wymieszać, włożyć do piekarnika i piec w temp. ok. 150 C do częściowego odparowania wody. Na koniec można posypać zieloną pietruszką.

Jest to potrawa silnie wygrzewająca, zwłaszcza, jeśli użyjemy wołowiny lub cielęciny. Polecam ją tym, którzy mają stale zimne stopy i dłonie oraz chorym często się przeziębiającym.

 

Z napojów polecamy Herbatkę „Wszechogarniające ciepło”, która  doskonale sprawdza się  w zaburzeniach trawienia. Zawiera on w swoim składzie Korę Cynamonowca, Kłącze Imbiru, Goździk, Skórkę Pomarańczy, Owoc Jabłka, Liść Mięty, Kwiat Hibiskusa.