Pierwotna przyczyna paradontozy najczęściej wynika z nieprawidłowej higieny jamy ustnej umożliwiającej namnażanie się na zębach bakterii. Dzieje się tak wtedy, gdy na szkliwie zębów pojawia się miękki nalot, który następnie przekształca się w wielowarstwową płytkę nazębną. Porowata powierzchnia płytki nazębnej stanowi doskonałe siedlisko dla bakterii wytwarzających toksyny. Toksyny te powodują stan zapalny i niszczenie dziąseł, a następnie kości.
  Stomatolodzy zalecają szczotkowanie zębów 3 x dziennie. Niestety nie wszyscy przestrzegają tych zaleceń. Innymi czynnikami sprzyjającymi rozwojowi płytki nazębnej jest dieta zawierająca cukry proste, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów (osoby palące mają 4 x większe ryzyko powstania zapalenia przyzębia, a osoby palące 31 papierosów 6 x większe).
  Powstaniu płytki nazębnej sprzyjają także cukrzyca, choroby tarczycy, przewodu pokarmowego oraz wady zgryzu. Co zrobić aby ograniczyć powstawanie paradontozy? Jasno wynika to z poprzedniego akapitu.
  Czy zioła mogą być pomocne w profilaktyce paradontozy? Oczywiście, że tak. Można używać ziołowych preparatów o działaniu bakteriobójczym, zmniejszającym stany zapalne i przyspieszającym gojenie się dziąseł.
Preparatem, który do tego nadaje się bardzo dobrze jest Anginbon - esencja balsamiczna Ojca Grzegorza. Zawiera on w swoim składzie min. ekstrakt z propolisu, który działa silnie bakteriobójczo i przyspiesza proces gojenia się tkanek. Efekt bakteriobójczy nasilany jest poprzez wchodzące w skład tego aerozolu olejki eteryczne: anyżowy, z drzewa herbacianego, eukaliptusowy, tymiankowy, szałwiowy, melisowy, goździkowy, cynamonowy. Dodany do preparatu destylat oczaru wirginijskiego znacznie przyspiesza proces gojenia się śluzówki.