otyłość jest najszybciej rozwijającą się w świecie epidemią i nie dotyczy to tylko krajów wysoko rozwiniętych, ale także Chin i Indii. W krajach tych odnotowano największy odsetek dzieci otyłych. Raport na ten temat został opublikowany w piśmie New England Journal of Medicine. Czytamy w nim między innymi, że w 2015 roku otyłość była bezpośrednią przyczyną śmierci 4 milionów osób. Umierały one głównie na choroby układu sercowo-naczyniowego. otyłość sprzyja również powstawaniu nowotworów. Leczenie otyłości to działanie wielokierunkowe. Właściwe postępowanie dietetyczne powinno eliminować pokarmy, po spożyciu których dochodzi do szybkiego wzrostu glukozy w surowicy krwi. Zdecydowanie wolniej wchłaniają się cukry z warzyw niż z owoców, gdyż zawierają one dużą ilość błonnika. Jak wynika z aktualnych doniesień naukowych, najskuteczniejsze efekty odchudzające uzyskuje się stosując dietę bogatą w tłuszcze, białka i cukry złożone z pokarmów bogatych w błonnik, które są trudniej przyswajane przez organizm. Czyli produkty po spożyciu których nie wzrasta raptownie stężenie glukozy. Wysoki poziom glukozy w surowicy krwi pociąga za sobą zwiększenie uwalniania insuliny. Jest to hormon, który obniża poziom glukozy we krwi, ale także wpływa na tworzenie się tkanki tłuszczowej. Można zaryzykować stwierdzenie, że im wyższy poziom insuliny w surowicy krwi, tym bardziej tyjemy. Zatem nie prowokujmy organizmu do wyrzutów insuliny. Istnieją także zioła, które mogą zwolnić wchłanianie się węglowodanów ze światła jelita do krwi. Znajdują się one np. w mieszance ziołowej Adipobonisan, którą stosujemy w naszym centrum. Zwolnienie wchłaniania się węglowodanów uzyskujemy również poprzez stosowanie preparatów bogatych w błonnik. My zalecamy Regulobon – 1 łyżeczkę rozpuszczoną w wodzie przed pokarmami zawierającymi węglowodany. Regulobon ma jeszcze inne prozdrowotne własności – przyśpiesza perystaltykę, daje uczucie sytości, dostarcza organizmowi bakterii priobiotycznych. Prawidłowy stan flory bakteryjnej w jelitach ma kluczowe znaczenie w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Redukcja ilości spożywanych pokarmów i ich kaloryczność ma znaczenie w przypadku redukcji masy ciała, ale nie jest to rzecz najważniejsza. Istotna jest jakość potraw. Jeżeli będziemy jeść węglowodany łatwe do przyswojenia, to i tak utyjemy, mimo że przyswoimy mało kalorii. Dla osób obdarzonych nadmiernym apetytem, zjadających jednorazowo większe porcje pożywienia lub mających skłonność do podjadania między posiłkami, przydatny może okazać się Chitobon (3-4 kaps. popite szklanką wody przed jedzeniem). Zawarty w preparacie chitosan pęcznieje w żołądku, co daje uczucie sytości, nawet po zjedzeniu mniejszej porcji pokarmu. Ponadto zawiera w składzie chrom organiczny, który odgrywa ważną rolę w metabolizmie insuliny i zapobiega insulinooporności (jest ważnym elementem kuracji odchudzającej).

Powiązane produkty