Jedną z metod przedłużającą życie różnych organizmów jest dieta niskokaloryczna. Dowiedziono tego na zwierzętach laboratoryjnych. Zaobserwowano także to zjawisko u mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa, którzy spożywają posiłki średnio o 40% mniej kaloryczne niż inni mieszkańcy Japonii.

Jaki jest mechanizm fizjologiczny tego zjawiska? Dieta o obniżonej ilości kalorii aktywuje białka, które nazywają się sirtuinami. Odgrywają one istotną rolę w procesach starzenia i regulacji długości życia. Umiejętne sterowanie ich aktywnością może opóźnić starzenie i wydłużyć czas życia. Sirtuiny są zaangażowane w wiele ważnych procesów biologicznych, włączając regulację transkrypcji, naprawę DNA i utrzymywanie stabilności chromosomów. Udowodniono w badaniach in vitro i in vivo, że pewne naturalne substancje, takie jak składnik czerwonego wina, resweratrol, aktywują sirtuiny podobnie jak niskokaloryczna dieta. Dowiedziono tego już na wielu organizmach żywych. To, że ekstrakt ze skórek winogron zawierający resweratrol przedłuża życie, także ludzi, jest bardzo prawdopodobne. Ekstrakt ze skórek winogron bogaty w resweratrol rekomendowany jest do suplementacji diety w przypadku chorób układu krążenia, chorób nowotworowych, a także chorób neurodegradacyjnych układu nerwowego. Powszechnie akceptowana dawka profilaktyczna wina to 200 ml/dobę

(2 lampki) co odpowiada

0,3 do 0,7 mg resweratrolu. Zamiast wina można stosować stężony ekstrakt ze skórek winogron standaryzowany na zawartość resveratrolu, ale koniecznie rozpuszczony w alkoholu i podawany pod język. Tylko taka forma podania zapewnia penetrację przez śluzówkę jamy ustnej bezpośrednio do krwi. 

Powiązane produkty