Dieta proteinowa Dukana jest obecnie bardzo modną metodą odchudzania się. Jest to czteroetapowa dieta, w której w pierwszym etapie nie spożywa się w ogóle warzyw i owoców, a w drugim niewiele. Problemem tej diety jest zatem niejedzenie warzyw i owoców, co sprawia, że nie dostarczamy do organizmu błonnika, a to skutkuje miedzy innymi zaparciami.
Błonnik, którego brak w tej diecie można uzupełnić stosując Regulobon. Dr Dukan proponuje co prawda stosowanie otrębów pszennych w niewielkiej ilości, zaznacza jednak, iż są one częściowo trawione, a wiec dostarczają organizmowi niepotrzebnych węglowodanów. A wyeliminowanie węglowodanów i niejedzenie tłuszczów wg diety Dr Dukana jest jej najistotniejszym elementem.
Dlatego też lepiej będzie zastosować jako dodatek do diety proteinowej Regulobon, który zawiera dużo mniej niż otręby węglowodanów, a przy tym zapobiega zaparciom.
W diecie Dukana eliminacja tłuszczu jest praktycznie niemożliwa jeżeli jemy nabiał i mięso. Aby zatem zmniejszyć przyswajanie tłuszczów obecnych w nabiale i mięsie proponujemy stosowanie Chitobonu (2-3 kapsułki dziennie ) + 1 szklanka wody. Chitobon wychwyci tłuszcze z pożywienia i nie pozwoli mu się wchłonąć.
W diecie proteinowej Dukana istnieje potrzeba picia dużej ilości wody, aby wypłukać z organizmu metabolity trawienia białek, tzw. ciała ketonowe. Można to zrobić poprzez picie wody, ale dużo skuteczniejsze będzie picie odtruwających naparów ziołowych, które szybciej wyeliminują toksyczne substancje z organizmu. Najlepsze efekty uzyska się poprzez stosowanie naparu z Nefrobonisanu lub poprzez picie wody z rozpuszczonymi kroplami Nefrobonisol. Dzięki temu nasz organizm szybko i skutecznie pozbędzie się produktów z trawienia białek.