Za nadwrażliwość pokarmową uznaje się każdą nieprawidłową reakcję organizmu po spożyciu pokarmu. Może ona występować pod postacią reakcji alergicznej, czyli uczuleniowej np. uczulenie na gluten pochodzący ze zbóż lub uczulenie na białko mleka krowiego. Nadwrażliwość na pokarmy może być też niealergiczna i klasycznym tego przykładem jest nietolerancja laktozy - (cukru mlecznego) wynikająca z braku laktazy, enzymu rozkładającego ten cukier. Termin alergia pokarmowa jest często nadużywany przez chorych, którzy wszystkie nadwrażliwości pokarmowe nazywają alergiami. Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia np. po spożyciu truskawek, ryb czy czekolady. Produkty te mają zdolność do uwalniania histaminy (hormon tkankowy odpowiedzialny za reakcje uczuleniowe). Czasami w produktach żywnościowych występują substancje prowokujące objawy nietolerancji, tak jest z pomidorami, serami żółtymi czy szpinakiem.

Nietolerancja pokarmowa może być też wywołana toksycznymi składnikami produktów żywnościowych - barwnikami, konserwantami lub sztucznymi substancjami smakowymi. O ile objawy nietolerancji pokarmowej skupiają się na poziomie przewodu pokarmowego (biegunka, bóle brzucha, kolki jelitowe), objawy alergii pokarmowej, oprócz objawów z przewodu pokarmowego, dają objawy w całym organizmie:
- na skórze są to: pokrzywka, wysypki, stany zapalne skóry;
- w układzie oddechowym mogą to być: katar nosa, duszności, świszczący oddech;
- w stanach ostrych może nawet powodować wstrząs anafilaktyczny.
W ostatnich kilkudziesięciu latach ilość osób cierpiących na alergie znacznie wzrosła. Niestety wiedza na temat czynników sprzyjających rozwojowi epidemii alergii jest jeszcze ograniczona. W zasadzie znamy tylko jeden pewny czynnik sprzyjający pojawieniu się alergii, a jest nim skłonność rodzinna. Wiadomo jednak, że przed wystąpieniem alergii zabezpiecza dłuższe karmienie piersią i wprowadzenie pokarmów stałych dopiero w 4 - 6 miesiącu życia. Przed alergią chroni także eliminacja z diety alergenów pokarmowych. Poszukiwanie naturalnych i skutecznych leków przez lekarzy i rodziców jest nieustanne, gdyż zazwyczaj chorują małe dzieci. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza na trop jak leczyć alergie i nietolerancję pokarmową wpadliśmy trochę przypadkiem. Zastosowaliśmy mieszankę ziołową dla dzieci Bobonisan, zawierającą kwiat rumianku, liść melisy, ziele babki lancetowatej, owoc kopru kminku i anyżu. Okazało się, że ta mieszanka znakomicie poradziła sobie z alergią pokarmową. Po 1 miesiącu stosowania widać już było pozytywne zmiany na skórze oraz mniejszą ilość kolek jelitowych. Bobonisan działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i gojąco na śluzówkę jelit. Wszystkie te własności są ważne dla leczenia alergii. Jednak działanie gojące uszkodzenia śluzówki jelit jest najważniejsze dla długotrwałych efektów przeciwalergicznych. Zdrowa i dobrze rozwinięta śluzówka jelit utrudnia przenikanie alergenom z pokarmu do krwi, co powoduje, że reakcja alergiczna zwyczajnie się nie pojawia. alergia to nadwrażliwość na każdym poziomie, również psychicznym. Dlatego ważne jest, aby chory zastosował zioła o działaniu łagodnie uspokajającym, takie jak: kwiat rumianku i liść melisy. Poza Bobonisanem do łagodzenia skórnych objawów alergii używamy z dużym powodzeniem od prawie 20 lat Bonidermu (Pomada O. Grzegorza), a czasami dodajemy Dermobon krem 1 - 2 x dziennie.