Pikantne przyprawy zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci

Na łamach British Medical Journal chińscy naukowcy po siedmioletnich badaniach i analizach opublikowali swoje wnioski, dowodząc, że ryzyko przedwczesnej śmierci było niższe o 10% u tych osób, które jadły potrawy doprawione chili minimum 1-2 razy w tygodniu, a przy częstotliwości 6-7 razy w tygodniu ryzyko spadało aż o 14%.

Na łamach British Medical Journal chińscy naukowcy po siedmioletnich badaniach i analizach opublikowali swoje wnioski, dowodząc, że ryzyko przedwczesnej śmierci było niższe o 10% u tych osób, które jadły potrawy doprawione chili minimum 1-2 razy w tygodniu, a przy częstotliwości 6-7 razy w tygodniu ryzyko spadało aż o 14%. Ponadto wielbiciele ostrych potraw rzadziej zapadali na chorobę niedokrwienną serca, choroby układu pokarmowego i nowotwory. Wynika to prawdopodobnie z tego powodu, że ostre przyprawy zwiększają wchłanialność prozdrowotnych substancji obecnych w żywności, dlatego że poprawiają trawienie i powodują przekrwienie śluzówki jelit.

Taki sam efekt można również uzyskać stosując preparaty ziołowe poprawiające trawienie. Lekiem ziołowym tego typu jest Gastrobonisol Ojca Grzegorza. Chociaż jest typowym środkiem na poprawę trawienia, wykazuje on także zdumiewającą skuteczność w leczeniu bólów głowy. Już po 2 miesiącach zażywania tego leku pacjenci czują wyraźną poprawę. Gastrobonisol łącznie z suplementem diety Regulobon skutecznie radzi sobie także z zaparciami, ponieważ już po 1 miesiącu stosowania reguluje pracę jelit.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »