Otyłość a syrop glukozowo-fruktozowy

Coraz bardziej powszechne jest przekonanie, że wprowadzenie do żywności syropu glukozowo-fruktozowegozwiększa epidemię otyłości. Jedną z przyczyn jest to, że sformułowanie „syrop glukozowo-fruktozowy” umieszczone na opakowaniu brzmi „mniej groźnie” niż cukier. Faktem jest, że osoby pijące czy jedzące pokarmy z tym syropem, nie czują się nasycone tak jak po zwykłym białym cukrze. Dzieje się tak dlatego, że fruktoza jest inaczej przerabiana przez organizm niż glukoza, a co za tym idzie ludzie podjadają słodycze bogate w zwykły cukier. Oczywiście jak w każdej sprawie istnieją różne poglądy na temat syropu glukozowo-fruktozowego. Naszym zdaniem należy wystrzegać się zarówno syropu jak i cukru. Argumentem aby nie spożywać wyżej wymienionego syropu są również informacje, że proces jego wytwarzania może doprowadzić do zanieczyszczenia go rtęcią. Takie zagrożenie wykryto w USA.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest często, z powodu niższej ceny od cukru, dodawany do napojów gazowanych, których spożycie w lecie zdecydowanie rośnie. Radzimy zatem uważnie studiować etykiety żywności, zwłaszcza tej przeznaczonej dla dzieci, gdyż otyłość w tej grupie wiekowej przybiera postać epidemii. Zioła mogą zapobiegać powstawaniu otyłości, ale nie zastąpią rozważnego postępowania dietetycznego.

 

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »