Koszyk (1)
Zamknij
-
Vitalbon - suplement diety
Ilość: 1 47,00 zł
Kwota: 47,00 zł
Kwota: 47,00 zł
Kwota: 47,00 zł
W miarę upływu czasu zwiększa się liczba pacjentów, którzy przeszli infekcję wirusem SARS-CoV-2.
Zazwyczaj po przejściu choroby infekcyjnej nasz organizm wymaga regeneracji, podobnie jest również w przypadku tej infekcji. Jednakże zakażenie tym wirusem powoduje, że powrót do zdrowia i pełnej
sprawności znacznie się opóźnia. Pacjenci mogą cierpieć po zakończeniu infekcji na znaczne osłabienie, brak energii i przedłużający się kaszel. Mogą mieć także powikłania wynikające z tworzenia się zakrzepów naczyniowych. U niektórych pacjentów konsekwencją przejścia Covid-19 będą również zaburzenia pracy jelit.
Jakie naturalne produkty można zastosować, aby przyspieszyć powrót do zdrowia i zapobiegać powikłaniom Covid-19?
Należy dać organizmowi czas na „wytchnienie” i regenerację sił witalnych, zdając sobie sprawę z tego, że infekcja covid to nie zwykłe przeziębienie. Nie powinno się zbyt szybko wracać do pełnej aktywności życiowej. Pamiętać należy, że najlepsza regeneracja odbywa się w czasie snu. Ponadto powinno się zadbać o odżywianie się wysokiej jakości produktami spożywczymi. Niestety jedną z konsekwencji mogącą się utrzymywać dłuższy czas są zaburzenia odczuwania smaku i zapachu co nie sprzyja dobremu apetytowi. Jeżeli chodzi o konkretne produkty spożywcze, należy pamiętać o jedzeniu jajek w każdej postaci, a najlepiej w takiej w której żółtko jest jak najmniej „ścięte”.
Korzystne dla zdrowia będą na pewno sfermentowane produkty mleczne – kefir, jogurt, zsiadłe mleko. Jednakże zdecydowanie należy używać pełnotłustych produktów a nie nasyconych cukrami prostymi jogurtów 0% tłuszczu. Należy pamiętać o tym, że to właśnie w tłustych produktach znajdują się właściwe ilości witamin A, E, K a zwłaszcza Witamina D3, której niedobór może wystąpić u ludzi, którzy przebywali w domowych pieleszach nawet kilka tygodni. Pamiętać należy również o jedzeniu kiszonek, np. kiszonej kapusty, kiszonych ogórków oraz innych kiszonych warzyw. Jeżeli chodzi o świeże pieczywo to zdecydowanie powinno się zwiększyć w diecie pieczywo z pełnego przemiału, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość błonnika. Produkty spożywcze godne szczególnej uwagi w okresie powrotu do zdrowia to: miód pszczeli i orzechy. Korzystne efekty, zarówno w okresie aktywnej choroby jak i po jej zakończeniu, uzyskamy spożywając buliony i to raczej wołowe niż drobiowe. Powodują one znaczne rozgrzanie organizmu. Z potraw rozgrzewających polecamy słynną jajecznicę na gęsim smalcu według Ojca Grzegorza Sroki (przepis dostępny w książce “Ziołolecznictwo Ojca Grzegorza Sroki” lub na stronie www.bonimed.pl w artykule potrawy terapeutyczne).
Pacjenci, którzy przeszli Covid-19, wiedzą jak ważne jest odpowiednie rozgrzanie organizmu, gdyż odczuwali jego wyziębienie przez dłuższy okres czasu. Możemy rozgrzać nasz organizm pijąc herbaty ziołowe, np. te w których znajduje się dużo imbiru, cynamonu czy goździków, np. herbatka Wszechogarniające Ciepło lub Rześki Poranek.
Jakie preparaty ziołowe mogą przyczynić się do szybszej rekonwalescencji?
Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź
Jeśli złapiesz katar, który po kilku dniach ustępuje, możemy przypuszczać, że nasza odporność jest dobra. Jednakże, jeśli katar prowadzi do zapalenia zatok, świadczy to o niedostatecznej odporności organizmu. Pogłębienie infekcji
Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować
Przyjęło się, że dieta ketogeniczna to spożywanie smalcu, boczku i podgardla. Nie jest to do końca prawda, dlatego że można tę dietę prowadzić opierając się na tłuszczach roślinnych takich jak między