Odchudzający sen

Jak dowiedli naukowcy z prestiżowego uniwersytetu King’s College London od długości snu i jego jakości zależy to, czy będziemy częściej lub rzadziej zapadać na choroby układu krążenia, a także na choroby metaboliczne, zwłaszcza na otyłość. Dłuższy sen powoduje zmniejszenie spożycia cukrów prostych o 10 g. Ma to bardzo duże znaczenie w zapobieganiu otyłości, gdyż wzrost poziomu glukozy w surowicy krwi powoduje następowe zwiększenie stężenia insuliny. Insulina nie tylko buduje tkankę tłuszczową, ale i zapobiega jej wykorzystywaniu przez organizm, jako materiału energetycznego.

Jak dowiedli naukowcy z prestiżowego uniwersytetu King’s College London od długości snu i jego jakości zależy to, czy będziemy częściej lub rzadziej zapadać na choroby układu krążenia, a także na choroby metaboliczne, zwłaszcza na otyłość. Dłuższy sen powoduje zmniejszenie spożycia cukrów prostych o 10 g. Ma to bardzo duże znaczenie w zapobieganiu otyłości, gdyż wzrost poziomu glukozy w surowicy krwi powoduje następowe zwiększenie stężenia insuliny. Insulina nie tylko buduje tkankę tłuszczową, ale i zapobiega jej wykorzystywaniu przez organizm, jako materiału energetycznego.

Korzystnym działaniem w przypadku problemów z nadwagą będzie również spowolnienie wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego. Ten efekt uzyskać można dzięki suplementacji diety preparatami bogatymi w błonnik pokarmowy (np. preparatem Regulobon) oraz poprzez picie naparów z ziół hamujących wchłanianie cukrów. Zioła tego typu wykorzystano w preparacie Adipobonisan. W przypadku nadwagi dobrze sprawdza się także Chitobon. Suplement ten, stosowany przed jedzeniem (2-4 kapsułki + 1 szklanka wody) pęcznieje w żołądku przez co zmniejsza apetyt i redukuje wchłanianie tłuszczu ze spożywanego pokarmu. Dieta XXI wieku, w której dominują wysoko przetworzone produkty bogate w tłuszcze i węglowodany, a ubogie w błonnik, nie sprzyja utracie masy ciała. Dieta taka wywołuje tzw. dysbiozę, czyli sprawia, że w naszych jelitach zaczynają dominować bakterie, które ułatwiają wchłanianie cukrów prostych, a nawet są w stanie pozyskiwać energię z rozkładu roślinnych polisacharydów, takich jak błonnik. Takie zaburzenie w mikroflorze jelitowej powoduje dobowe zwiększenie ilości energii, którą organizm pozyskuje z pożywienia o ok. 150–200 kcal w stosunku do sytuacji, gdy w jelitach dominują prozdrowotne bakterie z rodzaju Bacteroides i Bifidobacterium. Dlatego należy dążyć do ograniczenia do minimum ilości spożywanych cukrów prostych, zwłaszcza syropu glukozowo-fruktozowego.

Telomery, a starzenie się

Końcówki chromosomów, zwane telomerami, mogą przenosić genetyczną informację dla dwóch białek, co odkryli naukowcy z University of North Carolina. To odkrycie może wpłynąć na nasze rozumienie procesu starzenia, zapaleń i raka. Okazało się, że telomery, które

Czytaj wiecej »

Dieta w chorobie Hashimoto

Częstą chorobą ostatnich lat jest choroba Hashimoto. Jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i występuje częściej u kobiet. Może choroba Hashimoto nie jest tak bardzo destrukcyjna, jak inne choroby autoimmunologiczne, np. toczeń czy RZS, jednakże w dłuższej perspektywie zniszczy

Czytaj wiecej »

Uważajmy z klimatyzacją

Kiedyś wydawało się, że jeśli ktoś latem zachorował na anginę, to powodem mogły być tylko lody lub zimne napoje. Teraz mamy także innego sprawcę zachorowań. Jest nim klimatyzacja. Przez nią przychodzi nam żyć latem w skrajnych

Czytaj wiecej »

Jazda samochodem a leki uspakajające

Jak powszechnie wiadomo po środkach wpływających na sprawność intelektualną nie powinno się prowadzić pojazdów i innych urządzeń pozostających w ruchu. Istnieje błędne przekonanie, że dotyczy to tylko alkoholu. Często nie bierze się pod uwagę, że podobnie działają niektóre leki i to nie tylko leki

Czytaj wiecej »