Odchudzający sen

Jak dowiedli naukowcy z prestiżowego uniwersytetu King’s College London od długości snu i jego jakości zależy to, czy będziemy częściej lub rzadziej zapadać na choroby układu krążenia, a także na choroby metaboliczne, zwłaszcza na otyłość. Dłuższy sen powoduje zmniejszenie spożycia cukrów prostych o 10 g. Ma to bardzo duże znaczenie w zapobieganiu otyłości, gdyż wzrost poziomu glukozy w surowicy krwi powoduje następowe zwiększenie stężenia insuliny. Insulina nie tylko buduje tkankę tłuszczową, ale i zapobiega jej wykorzystywaniu przez organizm, jako materiału energetycznego.

Jak dowiedli naukowcy z prestiżowego uniwersytetu King’s College London od długości snu i jego jakości zależy to, czy będziemy częściej lub rzadziej zapadać na choroby układu krążenia, a także na choroby metaboliczne, zwłaszcza na otyłość. Dłuższy sen powoduje zmniejszenie spożycia cukrów prostych o 10 g. Ma to bardzo duże znaczenie w zapobieganiu otyłości, gdyż wzrost poziomu glukozy w surowicy krwi powoduje następowe zwiększenie stężenia insuliny. Insulina nie tylko buduje tkankę tłuszczową, ale i zapobiega jej wykorzystywaniu przez organizm, jako materiału energetycznego.

Korzystnym działaniem w przypadku problemów z nadwagą będzie również spowolnienie wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego. Ten efekt uzyskać można dzięki suplementacji diety preparatami bogatymi w błonnik pokarmowy (np. preparatem Regulobon) oraz poprzez picie naparów z ziół hamujących wchłanianie cukrów. Zioła tego typu wykorzystano w preparacie Adipobonisan. W przypadku nadwagi dobrze sprawdza się także Chitobon. Suplement ten, stosowany przed jedzeniem (2-4 kapsułki + 1 szklanka wody) pęcznieje w żołądku przez co zmniejsza apetyt i redukuje wchłanianie tłuszczu ze spożywanego pokarmu. Dieta XXI wieku, w której dominują wysoko przetworzone produkty bogate w tłuszcze i węglowodany, a ubogie w błonnik, nie sprzyja utracie masy ciała. Dieta taka wywołuje tzw. dysbiozę, czyli sprawia, że w naszych jelitach zaczynają dominować bakterie, które ułatwiają wchłanianie cukrów prostych, a nawet są w stanie pozyskiwać energię z rozkładu roślinnych polisacharydów, takich jak błonnik. Takie zaburzenie w mikroflorze jelitowej powoduje dobowe zwiększenie ilości energii, którą organizm pozyskuje z pożywienia o ok. 150–200 kcal w stosunku do sytuacji, gdy w jelitach dominują prozdrowotne bakterie z rodzaju Bacteroides i Bifidobacterium. Dlatego należy dążyć do ograniczenia do minimum ilości spożywanych cukrów prostych, zwłaszcza syropu glukozowo-fruktozowego.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »