Niebezpieczne połączenia leków

Zima i przedwiośnie to okres wzmożonej zapadalności na infekcje, wzrasta też w tym czasie spożycie środków przeciwgorączkowych, przeciwzapalnych, przeciwbólowych i udrażniających nos. Często łącząc jeden albo dwa rodzaje tych leków znacznie zwiększa się prawdopodobieństwo powikłań. Powodowane jest to tym, że przekracza się zalecaną dawkę, gdyż w lekach o innych nazwach znajdują się często te same

Zima i przedwiośnie to okres wzmożonej zapadalności na infekcje, wzrasta też w tym czasie spożycie środków przeciwgorączkowych, przeciwzapalnych, przeciwbólowych i udrażniających nos. Często łącząc jeden albo dwa rodzaje tych leków znacznie zwiększa się prawdopodobieństwo powikłań. Powodowane jest to tym, że przekracza się zalecaną dawkę, gdyż w lekach o innych nazwach znajdują się często te same substancje czynne. Częstym połączeniem, które chorzy stosują nieświadomie jest zestawienie paracetamolu i aspiryny. Może to niestety prowadzić do uszkodzenia nerek. Stosowanie łącznie kilku leków przeciwbólowych nawet 10 krotnie zwiększa ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka. Popijanie leków przeciwbólowych napojami zawierającymi kofeinę takimi jak, np. kawa czy coca-cola może znacznie nasilić ich działanie. Zasadą powinno być niełączenie większej ilości środków przeciwzapalnych oraz popijanie tychże leków tylko i wyłącznie wodą. 

Ostatnio do tych niepożądanych działań środków przeciwzapalnych i przeciwbólowych doszły doniesienia ekspertów Uniwersytetu w Bernie, którzy przeprowadzili badania na ogromną skalę. Po przeanalizowaniu 31 testów klinicznych, w których udział brało 116 tys. pacjentów wyciągnęli wnioski, iż stosowanie leków zawierających: naproxen, diclofenac, celecoxib, etoricoxib, refecoxib oraz lumiracoxib w dużych dawkach i przewlekle powoduje zwiększenie ryzyka wystąpienia udaru mózgu lub zawału serca. 

W świetle tych badań warto przypomnieć, że w chorobach infekcyjnych górnych dróg oddechowych można zamienić stosowanie środków syntetycznych na naturalne np. ziołowe. Jest to w większości dużo bardziej bezpieczne ale też skuteczne terapeutycznie. 

Co się ma natomiast do leczenia przeciwbólowego chorób reumatycznych należy przypomnieć zasadę nestora polskiej ortopedii i rehabilitacji prof. Wiktora Degi który powiadał “ruch może zastąpić wiele leków, natomiast żaden lek nie zastąpi ruchu”. 

Zasada prof. Degi znajduje zastosowanie w naszym Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza, gdyż pacjenci zwracający się do nas o pomoc w bólach kręgosłupa i stawów po pierwsze są leczeni rehabilitacyjnie (metodami medycyny manualnej) a także naturalnymi preparatami ziołowymi i mineralnymi. Postępujemy tak od ponad 20 lat, a efekty tego postępowania są dużo lepsze od stosowania leków przeciwbólowych.

W bólach i zwyrodnieniach kręgosłupa i stawów zalecamy stosowanie preparatu w kapsułkach Artrobon Balsamu Kręgowego Ojca Grzegorza.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza

Czytaj wiecej »