Naturalna witamina C Ojca Grzegorza

Zapotrzebowanie na witaminę C jest zależne od stanu zdrowia i to nie tylko fizycznego, ale i psychicznego. Jeżeli żyjemy w stresie lub chorujemy na choroby zapalne, albo nowotwory nasze zapotrzebowanie na witaminę C radykalnie rośnie.

Zapotrzebowanie na witaminę C jest zależne od stanu zdrowia i to nie tylko fizycznego, ale i psychicznego. Jeżeli żyjemy w stresie lub chorujemy na choroby zapalne, albo nowotwory nasze zapotrzebowanie na witaminę C radykalnie rośnie. Co na to wskazuje? Wynika to z badań na zwierzętach, które w odróżnieniu od człowieka wytwarzają witaminę C. Królik będący w stanie spokoju wytwarza około 9 mg witaminy C na 1 kg masy swego ciała ale gdy zmuszamy go do ucieczki, czyli znajduje się w stresie ilość ta wzrasta ponad dwudziestokrotnie. Jeżeli produkcja witaminy C w takim przypadku rośnie to widać, że organizm jej potrzebuje. Więc jeżeli u zwierząt ilość witaminy C jest zależna od stanu zdrowia i emocji to u ludzi jest podobnie. Ile zatem witaminy C potrzebuje człowiek? Dobrym wyznacznikiem na jej zapotrzebowanie jest tak zwany próg biegunowy. Jeżeli zażyjemy za dużą ilość witaminy C, wywoła ona lekką biegunkę. Może to być już nawet

2 lub 3 gramy. Jeżeli chcemy stosować duże dawki witaminy C musimy pamiętać aby zażywać ją często w małych dawkach a nie raz w dużej dawce. W stanach infekcyjnych poleca się 500 mg zażywane nawet co pół godziny. W suplementach diety witamina C prawie zawsze ma postać kwasu L-askorbinowego. Czasami stosowane są ekstrakty z roślin bogatych w witaminę C, jak np. ekstrakt z róży lub aceroli. Wtedy jednak dawka kwasu L-askorbinowego w tych preparatach jest dużo niższa. Wszystkie postacie zarówno syntetycznej, jak i naturalnej witaminy C w formie kwasu L-askorbinowego powodują zakwaszenie treści pokarmowej (roztwór kwasu L-askorbinowego ma odczyn pH 2). Nie zawsze jest to dobrze tolerowane przez osoby przyjmujące tą witaminę.

W Laboratorium Medycyny Naturalnej Bonimed stworzono innowacyjny preparat, który zawiera w swoim składzie 500 mg witaminy C pod postacią L-askorbinianu sodu, czyli substancji, która w odróżnieniu od kwasu ma odczyn neutralny pH 6, zatem nie drażni błony śluzowej żołądka. Nowatorskim rozwiązaniem jest także połączenie tej łagodnej dla żołądka postaci witaminy C z naturalnymi ekstraktami z owoców róży, aceroli oraz kwiatu hibiskusa, które są najlepszymi naturalnymi źródłami witaminy C. Sprawia to, że preparat ten zawiera bioflawonoidy charakterystyczne dla naturalnej postaci witaminy C. Produkt został przygotowany z myślą o osobach, które zamierzają przyjmować witaminę C w dawkach dużo większych niż normalnie stosowane, a do tej pory nie mogły tego robić, gdyż nie tolerowały dużej ilości kwasu L-askorbinowego. Pamiętać należy, że istnieją koncepcje suplementacji witaminą C w różnych, czasami nawet ciężkich schorzeniach. Dla tych osób m.in. został stworzony preparat Witamina C Ojca Grzegorza.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza

Czytaj wiecej »