Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Naturalna witamina C Ojca Grzegorza

Zapotrzebowanie na witaminę C jest zależne od stanu zdrowia i to nie tylko fizycznego, ale i psychicznego. Jeżeli żyjemy w stresie lub chorujemy na choroby zapalne, albo nowotwory nasze zapotrzebowanie na witaminę C radykalnie rośnie.

Zapotrzebowanie na witaminę C jest zależne od stanu zdrowia i to nie tylko fizycznego, ale i psychicznego. Jeżeli żyjemy w stresie lub chorujemy na choroby zapalne, albo nowotwory nasze zapotrzebowanie na witaminę C radykalnie rośnie. Co na to wskazuje? Wynika to z badań na zwierzętach, które w odróżnieniu od człowieka wytwarzają witaminę C. Królik będący w stanie spokoju wytwarza około 9 mg witaminy C na 1 kg masy swego ciała ale gdy zmuszamy go do ucieczki, czyli znajduje się w stresie ilość ta wzrasta ponad dwudziestokrotnie. Jeżeli produkcja witaminy C w takim przypadku rośnie to widać, że organizm jej potrzebuje. Więc jeżeli u zwierząt ilość witaminy C jest zależna od stanu zdrowia i emocji to u ludzi jest podobnie. Ile zatem witaminy C potrzebuje człowiek? Dobrym wyznacznikiem na jej zapotrzebowanie jest tak zwany próg biegunowy. Jeżeli zażyjemy za dużą ilość witaminy C, wywoła ona lekką biegunkę. Może to być już nawet

2 lub 3 gramy. Jeżeli chcemy stosować duże dawki witaminy C musimy pamiętać aby zażywać ją często w małych dawkach a nie raz w dużej dawce. W stanach infekcyjnych poleca się 500 mg zażywane nawet co pół godziny. W suplementach diety witamina C prawie zawsze ma postać kwasu L-askorbinowego. Czasami stosowane są ekstrakty z roślin bogatych w witaminę C, jak np. ekstrakt z róży lub aceroli. Wtedy jednak dawka kwasu L-askorbinowego w tych preparatach jest dużo niższa. Wszystkie postacie zarówno syntetycznej, jak i naturalnej witaminy C w formie kwasu L-askorbinowego powodują zakwaszenie treści pokarmowej (roztwór kwasu L-askorbinowego ma odczyn pH 2). Nie zawsze jest to dobrze tolerowane przez osoby przyjmujące tą witaminę.

W Laboratorium Medycyny Naturalnej Bonimed stworzono innowacyjny preparat, który zawiera w swoim składzie 500 mg witaminy C pod postacią L-askorbinianu sodu, czyli substancji, która w odróżnieniu od kwasu ma odczyn neutralny pH 6, zatem nie drażni błony śluzowej żołądka. Nowatorskim rozwiązaniem jest także połączenie tej łagodnej dla żołądka postaci witaminy C z naturalnymi ekstraktami z owoców róży, aceroli oraz kwiatu hibiskusa, które są najlepszymi naturalnymi źródłami witaminy C. Sprawia to, że preparat ten zawiera bioflawonoidy charakterystyczne dla naturalnej postaci witaminy C. Produkt został przygotowany z myślą o osobach, które zamierzają przyjmować witaminę C w dawkach dużo większych niż normalnie stosowane, a do tej pory nie mogły tego robić, gdyż nie tolerowały dużej ilości kwasu L-askorbinowego. Pamiętać należy, że istnieją koncepcje suplementacji witaminą C w różnych, czasami nawet ciężkich schorzeniach. Dla tych osób m.in. został stworzony preparat Witamina C Ojca Grzegorza.

Zakrzepica – coraz częstszy problem

W publikacjach, dedykowanych nie tylko lekarzom, coraz częściej pojawiają się doniesienia o incydentach zakrzepowych. Istnieje przypuszczenie, że spowodowane jest to, między innymi przez coraz bardziej narastający smog. Medycyna oferuje nam leki przeciwdziałające zakrzepicy. Czy zioła również posiadają

Czytaj wiecej »

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest to przewlekła, zapalna choroba układowa. Początkowo występuje jako stan zapalny błony maziowej stawów, potem zapalenie przenosi się na inne struktury stawowe, kaletki maziowe i pochewki ścięgniste. Czasami może

Czytaj wiecej »

Zaparcia a Hipokrates

Uważany za ojca medycyny grecki lekarz i filozof Hipokrates jest autorem wielu sentencji a jedną z nich jest złota myśl, że jelita z wiekiem stają się bardziej leniwe. Jest to poniekąd prawda, gdyż zaparcia dużo częściej występują u osób

Czytaj wiecej »

Vernikabon – skuteczna receptura

Dzieci po wakacjach wróciły do przedszkoli, a wraz z nimi wróciły do przedszkoli nieproszeni goście, którymi bez wątpienia są owsiki. Szacuje się, że w co czwartej piaskownicy w Polsce znaleźć można jaja owsików. Pasożytami tymi zarażona jest ok. 1/3 dzieci w wieku

Czytaj wiecej »