Moda na soki

W ostatnich latach modne stało się picie soków wyciskanych z różnych owoców czy warzyw. Ta tendencja ma swoje dobre i złe strony. Dobrą stroną jest to, iż dostarczamy do naszego organizmu różne prozdrowotne substancje z roślin, których czasami nie udało by nam się przełknąć.

W ostatnich latach modne stało się picie soków wyciskanych z różnych owoców czy warzyw. Ta tendencja ma swoje dobre i złe strony. Dobrą stroną jest to, iż dostarczamy do naszego organizmu różne prozdrowotne substancje z roślin, których czasami nie udało by nam się przełknąć. Jednakże picie soków ma też swoje złe strony, zwłaszcza gdy są to klarowne soki kupowane w sklepach. Bo jeżeli spożywamy owoce, to spożywamy także błonnik pokarmowy, który jest niesłychanie ważny dla właściwej funkcji naszych jelit. W sokach, nawet mętnych, błonnika jest dużo mniej niż w całych owocach. Zatem celowym jest, aby do soku dosypać odrobinę błonnika, np. poprzez dodanie do szklanki soku łyżeczki preparatu Regulobon. Dostarczymy wtedy do organizmu znakomity sok, a jednocześnie uzupełnimy dietę o błonnik z owsa i babki jajowatej, a także probiotyczne bakterie. Takie „wzmocnione” napoje będą regulowały pracę przewodu pokarmowego i zmniejszały zaparcia a także przyczynią się do zmniejszenia masy ciała.

 

Zioła na prostatę

Przerost prostaty, jak mówią statystyki medyczne, czeka prawie każdego mężczyznę. U jednego dojdzie do tego wcześniej a u drugiego później. Zioła mogą znakomicie poradzić sobie z opóźnieniem tego procesu, bądź też złagodzić dolegliwości. Najlepsze

Czytaj wiecej »

Zioła na zapalenie zatok

Jeżeli zachorujemy na katar, który po kilku dniach ustąpi to możemy przypuszczać, że mamy dobrą odporność na infekcje. Ale jeżeli jego skutkiem będzie zapalenie zatok, to będzie to świadczyć o tym,

Czytaj wiecej »

Styl życia a bóle miesiączkowe

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka w mniejszym lub większym stopniu wiele kobiet. Nie jest to choroba, zatem stosowanie leków w jej przypadku budzi kontrowersje. Okazuje się, że działania niefarmakologiczne mogą również spowodować

Czytaj wiecej »

Zalety diety w leczeniu onkologicznym

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60%. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60%

Czytaj wiecej »