Łuszczyca – złożony problem

Pacjenci z łuszczycą zgłaszają się do Centrum Ziołolecznictwa od wielu lat. Nasza wiedza w zakresie terapii łuszczycy ewoluowała. Zawsze byliśmy zdania, że łuszczyca to nie choroba skóry, a skórna manifestacja zaburzeń ogólnoustrojowych. Dlatego zalecamy pacjentom krople ziołowe Nefrobonisol i Gastrobonisol oraz mydło ziołowe Boniderm (Pomada Ojca Grzegorza). Krople Nefrobonisol mają za zadanie wspomagać detoksykację organizmu. Boniderm został przebadany na początku lat 90. w Klinice Dermatologicznej w Białymstoku i uzyskał pozytywną opinię w kwestii zapobiegania objawom alergii, trądziku i łuszczycy. Takie postępowanie nie daje natychmiastowych efektów, ale po pewnym czasie wielu pacjentów odczuwa korzystny wpływ takiej terapii.

W przypadku łuszczycy, od kilku lat stosujemy również ekstrakt z korzenia piwonii białej. Doniesienia na temat działania tego surowca naturalnego pojawiły się już na początku obecnego stulecia, natomiast badania skuteczności przeprowadzili naukowcy chińscy w 2017 r. Analizy prowadzono na 108 pacjentach z łuszczycą plackowatą nasiloną w stopniu średnim i silnym. Badania prowadzono zgodnie z dobrą praktyką badań klinicznych (randomizowane z podwójnie ślepą próbą). Stosowanie piwonii białej łącznie z acytretyną sprawiało, że pacjenci szybciej wracali do zdrowia niż ci, którzy stosują tylko acytretynę (lek często zalecany w łuszczycy). Zaobserwowano także, że u grupy stosującej piwonię rzadziej występowało działanie niepożądane pod postacią uszkodzenia komórek wątroby. Z innych badań wiadomo, że korzeń piwonii białej działa ochronnie na komórki wątrobowe. Piwonia biała jest także obiecującą opcją terapeutyczną w łuszczycowym zapaleniu stawów, jak również w innych chorobach o podłożu autoimmunologicznym. W związku z tym, w takich jednostkach chorobowych zalecamy suplementację diety preparatem Peobon, w skład którego wchodzi ekstrakt z korzenia piwonii białej. Kolejnym surowcem naturalnym, który zyskał naszą akceptację w przypadku łuszczycy, stała się czarna huba, czyli błyskoporek podkorowy, znany pod nazwą chaga. Osobom, które zajmują się fitoterapią, surowiec ten kojarzy się przede wszystkim z profilaktyką przeciwnowotworową. Nad działaniem przeciwnowotworowym huby prowadził badania m.in. prof. Aleksander Ożarowski i zalecał stosowanie tego surowca u pacjentów cierpiących na raka.

Dokonując przeglądu literatury naukowej znaleźliśmy nieco archaiczne badanie przeprowadzone w byłym Związku Radzieckim. Według tego źródła – czarną hubę podawano także pacjentom z łuszczycą, uzyskując bardzo dobre efekty. Uwzględniliśmy wyniki tych badań w naszej koncepcji terapeutycznej i dołączyliśmy suplementację preparatem o nazwie Bofonginn kompleks zawierającym ekstrakt z czarnej huby – z korzyścią dla naszych pacjentów. Aktualnie w przypadku łuszczycy zalecamy łączne stosowanie pięciu wyżej wymienionych produktów.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »