Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Które leki zagrażają jelitom

Nie od dziś wiadomo, że antybiotyki nie działają selektywnie i niszczą wszystkie bakterie, które znajdują się w naszych jelitach, i te dobre, i te złe. Od niedawna wiadomo jednak, że niekorzystny wpływ na te bakterie mają również inne leki, takie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne NLPZ i leki hamujące wydzielanie żołądkowe z grupy brokerów pompy protonowej. W przeciwieństwie do antybiotyków, które używane są stosunkowo rzadko, dwie pozostałe grupy leków, niestety są w „powszechnym”, nieraz codziennym użyciu. Jakie są tego konsekwencje? Współczesna nauka, w tym gastroenterologia, odkryła, że niewłaściwy skład bakterii jelitowych może wpływać na cały szereg dolegliwości, i to nie tylko tych, które zlokalizowane są w obrębie jamy brzusznej. Sprzyjać może m.in. powstawaniu otyłości. 

Nie od dziś wiadomo, że antybiotyki nie działają selektywnie i niszczą wszystkie bakterie, które znajdują się w naszych jelitach, i te dobre, i te złe. Od niedawna wiadomo jednak, że niekorzystny wpływ na te bakterie mają również inne leki, takie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne NLPZ i leki hamujące wydzielanie żołądkowe z grupy brokerów pompy protonowej. W przeciwieństwie do antybiotyków, które używane są stosunkowo rzadko, dwie pozostałe grupy leków, niestety są w „powszechnym”, nieraz codziennym użyciu. Jakie są tego konsekwencje? Współczesna nauka, w tym gastroenterologia, odkryła, że niewłaściwy skład bakterii jelitowych może wpływać na cały szereg dolegliwości, i to nie tylko tych, które zlokalizowane są w obrębie jamy brzusznej. Sprzyjać może m.in. powstawaniu otyłości.

Co zatem zrobić, gdy ktoś przewlekle zażywa, np. NLPZ? Taka osoba musi zadbać o skład swojej mikloflory jelitowej. W tym celu należy wzbogacić dietę w składniki, które sprzyjają rozwojowi prozdrowotnych bakterii w jelitach. Preferowanym przez bakterie pokarmem jest błonnik oraz inulina. Pozytywny wpływ na stan mikroflory jelitowej ma witamina D3, biotyna, foliany, a także polifenole zawarte w owocach, herbacie i kawie. Czego natomiast nie lubią korzystne dla nas bakterie, poza wymienionymi wcześniej lekami? Nie sprzyja im dieta bogata w izomery trans kwasów tłuszczowych, cukry proste zawarte w słodyczach oraz nadmierna podaż białka. Nie zawsze dieta jest wystarczającym czynnikiem, który pozwala na bytowanie w jelitach odpowiedniej ilości pożądanych bakterii. Trzeba wówczas dostarczać ich z zewnątrz. Produkty, które stanowią źródło prozdrowotnych szczepów bakteryjnych to probiotyki. Czym powinien charakteryzować się dobry probiotyk? Powinien dostarczać odpowiednią ilość żywych bakterii do układu jelitowego, a nie jest to sprawa łatwa. Na drodze między jamą ustną a jelitami znajduje się żołądek, w którym kwas solny niszczy bakterie. Dlatego probiotyki muszą być podawane w odpowiednich ilościach (rzędu

1 x 1010 CFU dziennie) i postaci. Kryteria te spełnia preparat Bactibon complex, który zawiera w swoim składzie aż 7 różnych szczepów bakterii probiotycznych o udokumentowanym prozdrowotnym działaniu: sprzyjających funkcjonowaniu układu pokarmowego i odpornościowego, przeciwdziałających wzrostowi bakterii E. coli, posiadających właściwości przeciwzapalne, wspomagających regenerację organizmu po intensywnym wysiłku. Ponadto bakterie zawarte w suplemencie diety Bactibon complex podawane są w postaci mikrokapsułkowanej, co oznacza, że są chronione przez specjalną otoczkę.Tylko ok. 15-25% przyjmowanych w formie niekapsułkowanej bakterii probiotycznych dociera do jelit. W przypadku bakterii mikrokapsułkowanych jest to co najmniej 90% (mikrokapsułka chroni bakterie przed działaniem soku żołądkowego, otoczka uwalnia bakterie dopiero w jelitach). Technologia mikrokapsułkowania pozwala zatem na zachowanie żywotności bakterii, po dotarciu do jelit wciąż są one biologicznie aktywne. Badania wykazały, że wykorzystanie 5-krotnie mniejszej ilości bakterii mikrokapsułkowanych w porównaniu do probiotyku bez mikrokapsułkowania pozwala na uzyskanie takich samych efektów (takiej samej ilości żywotnych bakterii w jelitach).

 

ROK 2022

Styczeń 2022 KAMERUN, Nguelemendouka. Siostra Goretti Bober ze szkoły św. Teresy w Nguelemendouka, w liście do lek.med. Krzysztofa Błechy, dziękuje za dar w postaci preparatu Antybiobon. Siostra, w liście do Bonimedu pisze, że wiele dzieci ze szkoły, którym podawano Antybiobon, odzyskało radość życia.

Czytaj wiecej »

Anginbon – niezbędnik damskiej torebki.

Jak powszechnie wiadomo, w damskiej torebce można znaleźć bardzo różne rzeczy. Niektórzytwierdzą, że jest tam wszystko, ale jest jedna rzecz, która musi znaleźć się tam bezwzględnie. Jestmała, ładnie wygląda, ładnie pachnie, charakterystycznie smakuje i przyda

Czytaj wiecej »

Spokojny sen u dziecka – marzenie rodziców.

Jak powszechnie wiadomo, dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość, która często połączona jestz dużą aktywnością. Wystarczy spuścić malucha z oczu na przysłowiową chwilę, a efekty mogą byćprzerażające: pomalowane ściany, podłoga w okruchach, potargane dokumenty zostawione nastoliku, opróżnione półki

Czytaj wiecej »

Dieta i wysiłek fizyczny – najważniejsze w cukrzycy.

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje: Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii. 2.

Czytaj wiecej »