Jelito drażliwe -choroba znana od wieków

Jelito drażliwe to stosunkowo nowa nazwa czegoś, co dotyka nasze społeczeństwo od lat.

W wieku XIX objawy, które znamy teraz pod nazwą jelita drażliwego zwano katarem kiszek. W latach 40. i 50. XX wieku przemianowano go na nerwice jelit. Natomiast od przełomu lat 80. i 90. funkcjonuje obecna nazwa.
Trudno jest opisać typowe objawy tego schorzenia dlatego, że występuje pod kilkoma postaciami. Co więcej postacie te najczęściej są naprzemienne. Raz są to biegunki, raz zaparcia, a raz to i to. Zawsze towarzyszy chorobie dyskomfort, uczucie ściskania i czasami pobolewania brzucha.

Uważa się, że jest to choroba, która często jest prowokowana złym stanem emocjonalnym pacjenta. 50% wśród chorych stanowią osoby z takimi problemami. Czasami objawiają się one przy kryzysach psychicznych, w zespołach lękowych w okresie wzmożonej nerwowości. Należy pamiętać również o tym, że czynnikiem sprzyjającym w powstawaniu tego schorzenia jest zapalenie bakteryjne jelit – czyli jest to schorzenie nie tylko o podłożu psychicznym. Dwu, trzy-krotnie częściej chorują na nie kobiety zwłaszcza miedzy 30. a 40. r.ż. Objawy bólowe nie są zlokalizowane tylko w obrębie jelit. Dolegliwościom jelitowym towarzyszą także objawy refluksu żołądkowo-przełykowego (zgaga), nudności, bóle w klatce piersiowej.

Czasami są to objawy spoza układu pokarmowego tak jak np. bolesne miesiączkowanie, częstomocz, zaburzenia seksualne, a nawet nadciśnienie tętnicze. Chorzy podejrzewający u siebie to schorzenie, którym nie postawiono jeszcze rozpoznania powinni skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza gdy pojawią się u nich nocne bóle brzucha, bardzo nasilone parcie jelitowe, nocne biegunki, gorączka, gdy zauważy u siebie w stolcu krew lub gdy zaczną tracić na wadze. Jest to istotne, aby nie przegapić jakiegoś ciężkiego schorzenia.

Leczenie jelita drażliwego jest dwutorowe: po pierwsze jeżeli u chorego dominują zaparcia należy zwiększyć ilość spożywanego błonnika nawet do 30 g na dzień. Najlepiej dodawać błonnik do każdego posiłku. Można tu wykorzystać Regulobon Ojca Grzegorza 1-2 łyżeczek rozpuszczonych w wodzie 2-3 razy dziennie. W przypadku biegunki pomocne może okazać się spożywanie owoców borówki czarnej, które działają zapierająco.

Pacjenci z biegunką powinni pamiętać, że 17% z nich ma prawdopodobnie nietolerancje laktozy, dlatego należy odstawić słodkie mleko z pożywienia. Większość chorych wie, które pokarmy nasilają u nich objawy jelita drażliwego, dlatego należy ich unikać w diecie.

Innym aspektem leczenia jest aspekt psychiczny. Bardzo dobre efekty w leczeniu zaburzeń tego typu obserwuje się przy stosowaniu ekstraktów z dziurawca, zwłaszcza u osób, u których objawy nasilają się w okresie jesienno-zimowym. Z naszych obserwacji wynika, że korzystne jest łączenie go z korzeniem żeń-szenia. Takie połączenie występuje w preparacie Depribon – zalecamy stosować go do 1-2 x dziennie.

Jeżeli u chorego dominują silne objawy lękowe dobrym rozwiązaniem byłoby stosowanie kropli Nerwobonisol lub kapsułek Nerwobon. W tej chorobie pamiętać należy o tym aby utrzymać prawidłowe trawienie, które ona zaburza. Dlatego pomocne będzie stosowanie Kropli klasztornych Ojca Grzegorza Gastrobonisol lub kapsułek Gastrobon. Oba te preparaty poza działaniem poprawiającym trawienie zadziałają rozkurczająco na mięśniówkę jelit.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »