Jedzenie czerwonego mięsa przyczyną raka prostaty

Amatorzy wieprzowiny i wołowiny przyrządzanej na grillu mają problem.

Amatorzy wieprzowiny i wołowiny przyrządzanej na grillu mają problem. Zwłaszcza jeżeli są mężczyznami po 50 r.ż. Zakrojone na szeroką skalę badania naukowców amerykańskich, które objęły ponad 175 tys. mężczyzn w wieku od 50-71 lat udowodniły, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka prostaty u 12% badanych. W tychże badaniach potwierdzono również znaną prawdę, iż duże znaczenie ma także sposób przyrządzania potraw.

Najbardziej sprzyjające nowotworom jest grillowanie. Ma to związek z tym, że w wysokiej temperaturze w smażonym mięsie powstają związki rakotwórcze.

O tym, że tak jest poprzednio informowali naukowcy prowadzący badania na zwierzętach i jak widać smażone i pieczone szkodzi nie tylko zwierzętom, ale także ludziom.

Jak ustrzec się przed niebezpieczeństwem związanym z jedzeniem czerwonego smażonego mięsa? Najprościej byłoby wyłączyć go z diety. Jednakże jest to założenie utopijne, zważywszy na niepowtarzalny smak grillowanych steków lub karkówki.

Metodą zaradzenia niebezpieczeństwom, która spodoba się zapewne amatorom grilla jest to, że korzystne i zmniejszające prawdopodobieństwo nowotworów jest wypicie 100-200 ml czerwonego wina. Składniki wina wykazują działanie przeciwnowotworowe na komórki raka. Nie ma jeszcze jednoznacznych badań, które by udowodniły, że działanie na komórki raka równa się działaniu przeciwnowotworowemu na cały organizm ludzki. Jednak wiele wskazuje na to, że tak właśnie jest.
 
Ewentualne działanie przeciwnowotworowe wina związane jest przede wszystkim z obecnością w nim substancji antyoksydacyjnych. Dlatego też spożycie wina można zastąpić zażywaniem suplementów diety o działaniu antyoksydacyjnym. Szczególnie korzystny jest w tych wypadkach Vitalbon zwany bombą antyoksydacyjną. Ostatnio sporo pisze się również o potencjalnie przeciwnowotworowym działaniu przyprawy jaką są nasiona czarnuszki.
 
W CZOG zalecamy pacjentom zagrożonym nowotworami lub chorym na tą chorobę oprócz Vitalbonu używanie preparatu zawierającego olej z czarnuszki Alerbon. W wypadku nowotworów należy pamiętać także o odtruwających ziołach np. stymulującym nerki Nefrobonisolu lub stymulującym prace wątroby  Hepatobonie oraz zwiększającym odporność Apibonie.

Na temat profilaktyki i leczenia nowotworów można przeczytać na stronie www.bonimed.pl w zakładce: Nowotwory.

Zwyrodnienia stawów i kręgosłupa a medycyna naturalna

W naszym Centrum ziołolecznictwa Ojca Grzegorza mamy wielu pacjentów ze zwyrodnieniami stawów i kręgosłupa. Te dolegliwości wymagają wielokierunkowego działania. Wykorzystujemy różne, naturalne metody, w zależności od diagnozy. Jeżeli chodzi o ludzi młodych to najczęściej przyczyna ich dolegliwości powodowana

Czytaj wiecej »

Otyłość a kryzys płodności

Jak powszechnie wiadomo otyłość jest przyczyną różnych schorzeń. Każdy wie o tym, że wpływa negatywnie na układ krążenia, przyspiesza powstanie cukrzycy oraz zwyrodnienie stawów. Mniej nagłaśniany jest problem dotyczący tego, że otyłość może być przyczyną

Czytaj wiecej »

Propolis – potęga natury

Propolis, czyli kit pszczeli, jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków i leków przeciwwirusowych. Okazał się skuteczny w leczeniu schorzeń gardła i krtani. W badaniu pacjentów z zapaleniem gardła znaczącą poprawę lub wyleczenie stwierdzono u około 75% osób,

Czytaj wiecej »

Ryzyko raka a dieta

W czasie konferencji Nutrition 2022 live on-line przedstawiono wyniki obserwacji przeprowadzonej na 65 tys. kobiet po menopauzie. Stwierdzono, że zdrowa dieta roślinna bogata w produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, kawę i herbatę aż o 14% zmniejsza ryzyko

Czytaj wiecej »