Koszyk (0) Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Jedzenie czerwonego mięsa przyczyną raka prostaty

Amatorzy wieprzowiny i wołowiny przyrządzanej na grillu mają problem.

Amatorzy wieprzowiny i wołowiny przyrządzanej na grillu mają problem. Zwłaszcza jeżeli są mężczyznami po 50 r.ż. Zakrojone na szeroką skalę badania naukowców amerykańskich, które objęły ponad 175 tys. mężczyzn w wieku od 50-71 lat udowodniły, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka prostaty u 12% badanych. W tychże badaniach potwierdzono również znaną prawdę, iż duże znaczenie ma także sposób przyrządzania potraw.

Najbardziej sprzyjające nowotworom jest grillowanie. Ma to związek z tym, że w wysokiej temperaturze w smażonym mięsie powstają związki rakotwórcze.

O tym, że tak jest poprzednio informowali naukowcy prowadzący badania na zwierzętach i jak widać smażone i pieczone szkodzi nie tylko zwierzętom, ale także ludziom.

Jak ustrzec się przed niebezpieczeństwem związanym z jedzeniem czerwonego smażonego mięsa? Najprościej byłoby wyłączyć go z diety. Jednakże jest to założenie utopijne, zważywszy na niepowtarzalny smak grillowanych steków lub karkówki.

Metodą zaradzenia niebezpieczeństwom, która spodoba się zapewne amatorom grilla jest to, że korzystne i zmniejszające prawdopodobieństwo nowotworów jest wypicie 100-200 ml czerwonego wina. Składniki wina wykazują działanie przeciwnowotworowe na komórki raka. Nie ma jeszcze jednoznacznych badań, które by udowodniły, że działanie na komórki raka równa się działaniu przeciwnowotworowemu na cały organizm ludzki. Jednak wiele wskazuje na to, że tak właśnie jest.
 
Ewentualne działanie przeciwnowotworowe wina związane jest przede wszystkim z obecnością w nim substancji antyoksydacyjnych. Dlatego też spożycie wina można zastąpić zażywaniem suplementów diety o działaniu antyoksydacyjnym. Szczególnie korzystny jest w tych wypadkach Vitalbon zwany bombą antyoksydacyjną. Ostatnio sporo pisze się również o potencjalnie przeciwnowotworowym działaniu przyprawy jaką są nasiona czarnuszki.
 
W CZOG zalecamy pacjentom zagrożonym nowotworami lub chorym na tą chorobę oprócz Vitalbonu używanie preparatu zawierającego olej z czarnuszki Alerbon. W wypadku nowotworów należy pamiętać także o odtruwających ziołach np. stymulującym nerki Nefrobonisolu lub stymulującym prace wątroby  Hepatobonie oraz zwiększającym odporność Apibonie.

Na temat profilaktyki i leczenia nowotworów można przeczytać na stronie www.bonimed.pl w zakładce: Nowotwory.

ROK 2022

Styczeń 2022 KAMERUN, Nguelemendouka. Siostra Goretti Bober ze szkoły św. Teresy w Nguelemendouka, w liście do lek.med. Krzysztofa Błechy, dziękuje za dar w postaci preparatu Antybiobon. Siostra, w liście do Bonimedu pisze, że wiele dzieci ze szkoły, którym podawano Antybiobon, odzyskało radość życia.

Czytaj wiecej »

Anginbon – niezbędnik damskiej torebki.

Jak powszechnie wiadomo, w damskiej torebce można znaleźć bardzo różne rzeczy. Niektórzytwierdzą, że jest tam wszystko, ale jest jedna rzecz, która musi znaleźć się tam bezwzględnie. Jestmała, ładnie wygląda, ładnie pachnie, charakterystycznie smakuje i przyda

Czytaj wiecej »

Spokojny sen u dziecka – marzenie rodziców.

Jak powszechnie wiadomo, dzieci charakteryzuje naturalna ciekawość, która często połączona jestz dużą aktywnością. Wystarczy spuścić malucha z oczu na przysłowiową chwilę, a efekty mogą byćprzerażające: pomalowane ściany, podłoga w okruchach, potargane dokumenty zostawione nastoliku, opróżnione półki

Czytaj wiecej »

Dieta i wysiłek fizyczny – najważniejsze w cukrzycy.

Rola diety i wysiłku fizycznego w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest kluczowa. Wysiłek fizyczny powoduje: Redukcję poziomu glukozy we krwi poprzez:– zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,– zwiększenie spalania glukozy w czasie wysiłku, przyspieszenie przemiany materii. 2.

Czytaj wiecej »