Jedzenie czerwonego mięsa przyczyną raka prostaty

Amatorzy wieprzowiny i wołowiny przyrządzanej na grillu mają problem.

Amatorzy wieprzowiny i wołowiny przyrządzanej na grillu mają problem. Zwłaszcza jeżeli są mężczyznami po 50 r.ż. Zakrojone na szeroką skalę badania naukowców amerykańskich, które objęły ponad 175 tys. mężczyzn w wieku od 50-71 lat udowodniły, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka prostaty u 12% badanych. W tychże badaniach potwierdzono również znaną prawdę, iż duże znaczenie ma także sposób przyrządzania potraw.

Najbardziej sprzyjające nowotworom jest grillowanie. Ma to związek z tym, że w wysokiej temperaturze w smażonym mięsie powstają związki rakotwórcze.

O tym, że tak jest poprzednio informowali naukowcy prowadzący badania na zwierzętach i jak widać smażone i pieczone szkodzi nie tylko zwierzętom, ale także ludziom.

Jak ustrzec się przed niebezpieczeństwem związanym z jedzeniem czerwonego smażonego mięsa? Najprościej byłoby wyłączyć go z diety. Jednakże jest to założenie utopijne, zważywszy na niepowtarzalny smak grillowanych steków lub karkówki.

Metodą zaradzenia niebezpieczeństwom, która spodoba się zapewne amatorom grilla jest to, że korzystne i zmniejszające prawdopodobieństwo nowotworów jest wypicie 100-200 ml czerwonego wina. Składniki wina wykazują działanie przeciwnowotworowe na komórki raka. Nie ma jeszcze jednoznacznych badań, które by udowodniły, że działanie na komórki raka równa się działaniu przeciwnowotworowemu na cały organizm ludzki. Jednak wiele wskazuje na to, że tak właśnie jest.
 
Ewentualne działanie przeciwnowotworowe wina związane jest przede wszystkim z obecnością w nim substancji antyoksydacyjnych. Dlatego też spożycie wina można zastąpić zażywaniem suplementów diety o działaniu antyoksydacyjnym. Szczególnie korzystny jest w tych wypadkach Vitalbon zwany bombą antyoksydacyjną. Ostatnio sporo pisze się również o potencjalnie przeciwnowotworowym działaniu przyprawy jaką są nasiona czarnuszki.
 
W CZOG zalecamy pacjentom zagrożonym nowotworami lub chorym na tą chorobę oprócz Vitalbonu używanie preparatu zawierającego olej z czarnuszki Alerbon. W wypadku nowotworów należy pamiętać także o odtruwających ziołach np. stymulującym nerki Nefrobonisolu lub stymulującym prace wątroby  Hepatobonie oraz zwiększającym odporność Apibonie.

Na temat profilaktyki i leczenia nowotworów można przeczytać na stronie www.bonimed.pl w zakładce: Nowotwory.

Leniwe mitochondria powodują otyłość

Mitochondria znane są nam z lekcji biologii jako organelle komórkowe produkujące energię. Niektórzy z nas pamiętają też o tym, że w organellach tych znajduje się informacja genetyczna niezależna od jądrowego DNA. Geny zawarte w mitochondriach zawierają informację genetyczną,

Czytaj wiecej »

Powikłania cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą, w której zaangażowanie pacjenta i jego wiedza bezpośrednio wpływają na to, czy chory będzie miał powikłania cukrzycy czy też nie. Czynnikiem, który ma decydujące znaczenie dla rokowania w tej chorobie jest utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru w surowicy krwi.

Czytaj wiecej »

Rzuć palenie to się opłaca

Tym krótkim artykułem chcemy wskazać konkretne korzyści z zaprzestania palenia, które pojawią się w bliższym lub w bardziej odległym czasie, oto one: Zioła niestety nie pomagają w rzuceniu palenia, ale są w stanie odtruć nasz organizm i znakomicie nadają

Czytaj wiecej »

Mięśniaki macicy

Mięśniaki macicy to łagodne zmiany guzowate zlokalizowane w obrębie jamy macicy bądź jej ścianie. Doświadczają ich Panie w różnym wieku, ale najczęściej występują w okresie okołoklimakteryjnym. Gdy w badaniu ginekologicznym lub w badaniu USG pojawi się informacja o tym,

Czytaj wiecej »